Bivši predsjednik KSCG protiv sadašnjeg: Lukšić izlazi na crtu Pekoviću

Bivši predsjednik KSCG protiv sadašnjeg: Lukšić izlazi na crtu Pekoviću

Na izbornoj Skupštini Košarkaškog saveza Crne Gore, za funkciju predsjednika „boriće” se dva kandidata – aktuelni prvi čovjek Upravnog odbora, Nikola Pekov ić , te čovjek koji je tu funkciju obavljao od marta 2010. do februara 2011. godine, Igor Lukšić .

Nekadašnji premijer Crne Gore je bio na čelu tadašnjeg Predsjedništva KSCG u periodu između odlaska Veselina Barovića i dolaska Mila Đukanovića .

Bio je poslanik DPS-a, ministar finansija, predsjednik Vlade Crne Gore od 2010. do 2012, zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija u Đukanovićevoj vladi od 2012. do 2016, a nakon toga je do 2021. radio u priznatoj revizorskoj kući „PricewaterhouseCoopers”.

Trenutno je vanredni profesor na Univerzitetu Donja Gorica, a 2016. je bio i kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali je odustao.

Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, Lukšića, koji je u dva navrata bio i na čelu KK Mornar, za predsjednika je predložilo 15 od 85 članova Skupštine.

Mandat aktuelnim članovima Upravnog odbora KSCG je istekao u januaru, dok je Peković 24. maja 2021. na mjestu predsjednika naslijedio Barovića. Njegov mandat je trebalo da traje četiri godine, ali je pristao da izađe na nove izbore.

Nije tajna da u posljednje vrijeme odnosi između proslavljenog centra Partizana, Panatinaikosa i Minesote sa prethodnom rukovodećom garniturom u KSCG nisu dobri.

Danilo Mitrović i Zoran Piperović su podnijeli ostavke na članstvo u UO nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u Filipinima, Japanu i Indoneziji, a trzavice su počele znatno ranije i dovele do odlaska direktora reprezentacija, Filipa Patkovića .

Lukšić je u dobrim odnosima sa Barovićem i Mitrovićem, i predložen je kao kandidat njihove „struje”, koja je Pekoviću više puta zamjerila dobre odnose sa premijerom Dritanom Abazovićem .

S obzirom na to da je Skupština KSCG zakazana za 16. jun, pet dana nakon parlamentarnih izbora, ne bi bilo iznenađenje da upravo ti rezultati „prelome” i pitanje ko će predvoditi Savez u naredne četiri godine…

Rok za predaju kandidatura je istekao sinoć u ponoć.