Petković: Poslednji je čas da se Kurti disciplinuje i spriječi da destabilizuje region!

Petković: Poslednji je čas da se Kurti disciplinuje i spriječi da destabilizuje region!

Nakon jučerašnje runde dijaloga u Briselu jasno je da Priština nema namjeru da konstruktivno razgovora, ne samo o Zajednici srpskih opština, već ni o bilo kom drugom aspektu normalizacije odnosa, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je istakao da je poslednji čas da se Kurti disciplinuje, ne samo kako bi prestao da otvoreno i javno podriva proces dijaloga, već i kako bi bio spriječen u jasnoj namjeri da destabilizuje region, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako ističe Petković, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti se „najblaže rečeno šegači i smije u lice“ svim učesnicima dijaloga, uključujući i predstavnike EU, time što za zastoj u pregovorima okrivljuje Beograd, i to samo dan pošto se predstavnik Prištine Besnik Bisljimi u razgovorima ponašao ne samo nekonstruktivno, već i drsko.

Petković kaže da Beograd dosledno, godinama unazad dijalogu pristupa u dobroj vjeri i na konstruktivan način, smatrajući da je normalizacija odnosa sa Prištinom u obostranom interesu, i neoborivim argumentima to u svakome trenutku može da potkrijepi.

– Kurti i njegov ekstremistički kružok u Prištini, sada je to svima jasno, nije zainteresovan za rešavanje problema i nesuglasica civilizovanim i političkim sredstvima, već isključivo za nasilje i jednostrano mijenjanje situacije na terenu, uključujući stalno provociranje, ugrožavanje bezbjednosti i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – zaključio je Petković.