Lekić: DF je bio ozbiljan iskorak u političkom životu Crne Gore

Lekić: DF je bio ozbiljan iskorak u političkom životu Crne Gore

Nekadašnji lider DF-a Miodrag Lekić, ocijenio je da će taj savez ostati „značajna stranica novije crnogorske istorije“.

„To je bio ozbiljan iskorak u političkom životu Crne Gore. Ne samo zbog velike snage koalicije, već i zbog ciljeva, od dekriminalizacije crnogorskog društva, borbe protiv autokratskog vladanja zemljom, zarobljenih institucija, sprege države i mafije, sve do težnje socijalne i nacionalne ravnopravnosti u jednoj državno ujedinjenoj i ozbiljnoj zemlji“, istakao je za „Vijesti“.

Lekić kaže da je „unutrašna istorija DF-a“ imala uspone i padove, i to u više faza, ali da je DF uglavnom uspio da ostvari demokratsko funkcionisanje na unutrašnjem planu.

„Što nije bilo lako imajući u vidu da je sastavljen od dosta različitih subjekata. Treba podsjetiti da je u prvoj fazi postojanja DF-a ostvaren širok krug subjekata. Postojala je komponenta Građanskog kluba, pa i uglednog Savjeta DF-a, koji su imali u svom sastavu multietnički karakter, s dosta istaknutih crnogorskih intelektualaca“, dodaje on.

U Savjetu DF-a bili su profesor Pravnog fakulteta Milan Popović, pisac i dramaturg Ljubomir Đurković, profesorica Građevinskog fakulteta Jelisava Kalezić, književnik Ibrahim Čikić…

Lekić naglašava da nije imao ličnih problema u DF-u, da je bio uvažavan, i da je pokušavao da uzvrati „istom mjerom“.

Dodaje da je njegov odlazak prošao bez konfliktne atmosfere i retorike.

„Treba reći da se nakon toga DF opredijelio za nešto radikalnije djelovanje, i to sasvim legitimno. Vlast je to iskoristila za represije, pa i montiranje sudskih procesa prema DF-u i njegovim članovima, krijući da je pravi razlog bila njena zabrinutost zbog dosljednosti u borbi protiv kriminala i korupcije u zemlji“, rekao je sagovornik.

Bivši lider DF-a kaže da su prema tom savezu, „ponekad iz predrasuda, ponekad iz ciničnih geopolitičkih igara“, učinjene nepravde „s određenih linija, pa i specijalnih službi, iz međunarodnih krugova“.

„Makar ne bio u svemu saglasan sa stavovima iz DF-a, jasno sam saopštavao kritički stav prema nekim pozicijama međunarodnih krugova po kojima subjekt koji osvaja najviše glasova na izborima ne može da bude komponenta Vlade. To je bilo ekaltantno kršenje osnovih principa demokratije. Iako se to dešava uglavnom iza kulisa, ta akcija nepoštovanja narodne volje i pravila demokratije je bila i prilikom sastavljanja 44. vlade, a očigledno realizovana preko domaćih, kontrolisanih izvođača. Ali, to je jedna druga tema…“, rekao je Lekić.