Poslije 24 godine: Ispravljena nepravda prema građanima Murine

Poslije 24 godine: Ispravljena nepravda prema građanima Murine

Poslije usvajanja amandmana koji su podnijeli poslanici DF-a i Demokrata Milun Zogović i Momo Koprivica, danas u Murinu pozitivne reakcije porodica žrtava NATO bombardovanja.

Kažu da je poslije 24 godine zanemarivanja ispravljena nepravda države prema nevino stradalim civilima i njihovim bližnjima.

Skupština je ove sedmice usvojila izmjene Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, na osnovu kojeg se uvodi institut civilne žrtve rata, a koje dobijaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu u smislu obeštećenja, kao i pravo na društveno priznanje.

„To je bila tragedija. Ni danas se ne možemo oporaviti kad ti neko nešto negira 24 godine. Iako je materijalna naknada zakasnila, bol je isti, a ja se zahvaljujem svima, iskreno“, rekao je za TVCG Radomir Komatina, sin stradalog Manojla Komatine.

Ivo Vuletić, sin takođe stradalog Vuka Vuletića, izjavio da je najvažnije što će da se priznaju žrtve, jer se, kako kaže, ljudski život ne može nadoknaditi.

„Ta briga znači, da se poslije toliko godina neko sjeti da i mi postojimo“, rekao je Vulević.

U NATO bombardovanju 30. aprila 1999. godine stradalo je šest stanovnika Murina, među njima troje djece, dok je osam osoba povrijeđeno.