Umjesto evropskih standarda, sve češći primjeri nasilja

Umjesto evropskih standarda, sve češći primjeri nasilja

Grupa građana protestovala je ispred zgrade Vlade. Poručili su da se u Crnoj Gori dešava ozbiljno urušavanje sistema i sve češći primjeri nasilja, u različitim oblicima, umjesto usklađivanja s evropskim standardima i u oblasti bezbjednosti. Zbog toga su pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova da djeluju u skladu s nadležnostima i zaštite građanke i građane.

Grupa građana sa protesta „Mi smo Evropa“ uputila je zahtjeve Ministarstvu unutrašnjih poslova sa molbom da taj Vladin resor djeluje u skladu sa svojim odgovornostima i dužnostima.

„A to je zaštita građana Crne Gore, a nikako relativizacija onoga što se zaista dešava“, poručuje se u zahtjevu grupe građana.

Okupljeni su nosili zastave Crne Gore i Evropske unije (EU), kao i transparente „Ne Otvorenom Balkanu, da EU“, „Mir i sloboda osnova zdravog društva“, „Borba za demokratiju“ i „Zaštitimo našu djecu“.

Violeta Senić je, obraćajući se ispred okupljenih, istakla da su sadašnja i prethodna Vlada, umjesto puta u EU, donijele zastoj i nazadovanje u evropskim integracijama.

Rekla je da govor mržnje “zapljuskuje” građane sa svih strana, gdje god da se nalaze.

„Djeca nam svakim danom trpe vršnjačko nasilje za koje država ne želi da nađe rješenje, a ključni ministri, gore nego Pontije Pilat, peru ruke od svega. A kad se ne bave pranjem ruku, onda relativizuju problem vršnjačkog nasilja vrijeđajući nam dostojanstvo“, poručila je Senić.

Ona je kazala da se danas obilježava Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom koji, prema njenim riječima, nikad nije bio u potpunosti pobijeđen, već samo zamaskiran nekim naoko ljepšim i mirnijim ideologijama.

Istakla je da okupljeni građani žele državu sa nultom tolerancijom na govor mržnje.