Vučić: Sada imam traume, plašim se svakog dana; Rok za predaju nelegalnog oružja mjesec, potom policija kreće u akciju

Vučić: Sada imam traume, plašim se svakog dana; Rok za predaju nelegalnog oružja mjesec, potom policija kreće u akciju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u večerašnjem dnevniku RTS-a, izjavio je da će država preduzeti mjere kako se zločini slični onim koji su se dogodili prethodnih dana nikada više ne bi ponovili.

– Morate da bude uz svoj narod i kada je najteže. Naravno da je porodicama najteže i nikada ne mogu da prebole tragediju. Ali, moramo, ne zaboravljajući tragediju i žrtve, ne slaveći počinioce, već divne ljude koje su zločinci pobili, nastaviti da razmišljamo kako da nam se to nikada ne ponovo – rekao je Vučić.

Podsjetio je da je na dan prvog masakra napomenuo da se plaši kopiranja zločina.

– Sada imam takve traume da se plašim svakog dana. Privođenja koliko hoćete, ne samo djece, već i odraslih. Imali ste u Rumi nekog ko kaže da će pobiti cijelu Rumu, a kada mu policija upadne u kuću, on kaže nemojte mene. Naše je da izvučemo zaključke – kazao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, „država je otišli korak dalje“.

– Mjere su veoma oštre i one suštinski mijenjaju naše društvo. Kao što je Njemačka, kada je bivši gimnazijalac ubio 19 ljudi, imala kampanju. Tada su svi zajedno, kao društvo, donijeli mere. Takođe, Njemci su juče ili prekjuče donijeli novi zakon o društvenim mrežama za sve koji koriste govor mržnje. Te kazne su nevjerovatne, i to za provajdere koji ne uklanjaju takav sadržaj – rekao je Vučić, pa dodao:

– Naravno, uvijek imate ljude koji su psihopate. Ne možete da zabranite da se emituje „Kum“, da neko ne bi uzeo hekler i pobio ljude. Danas se ista ovakva tragedija dogodila u Teksasu – kazao je prvi čovjek Srbije.

Kako je dodao, „država od sjutra oduzima nelegalno oružje“.

– Imate mjesec dana rok da donesete oružje bez ikakvih posljedica, samo donesite i ostavite. Mi smo juče pronašli oružje nedaleko od Krnjače, iza neke zgrade. Bilo je više automatskih pušaka, 650 metaka municije, ostavljeno, bačeno. Molim ljude da samo donesu u stanicu policijsku. Mi očekujemo odgovornost i da na takav način dobijemo milione metaka. Neki životi će i na ovaj način biti sačuvani, a mi smo već radili na tome, smanjili smo broj cijevi. To već nailazi na velike otpore – upozorio je Vučić, pa nastavio:

– Mi smo imali dovoljno građanske hrabrosti da izađemo sa tim i kažemo da nešto mora da se oduzme. Poslije toga ćemo povećati kazne, a nakon toga policija upada i oduzima oružje. Pa ako želite zbog držanja nelegalnih tri metka dobijete 5, 10 ili 15 godina robije, onda uradite to sebi. To će biti mnogo glupa odluka svakog ko na to pristane – poručio Vučić i dodaje da državu neće interesovati priča poput „ostalo mi od dede, oca“ i slično.