Borelj: Uspostavljanje ZSO dogovoreno pre 10 godina, Srbi da se vrate u institucije

Borelj: Uspostavljanje ZSO dogovoreno pre 10 godina, Srbi da se vrate u institucije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je večeras, poslije sastanka na visokom nivou u Briselu, da situacija na Kosovu i Metohiji ukazuje da može da dođe do podrivanja svega dogovorenog i pozvao na formiranje Zajednice srpskih opština. Apelujem na pronalaženje rješenja i vraćanje Srba u institucije, rekao je Borelj novinarima a preneo Tanjug.

„ Još jednom izražavam veliku zabrinutost o situaciju na sjeveru Kosova poslije skorašnjih izbora sa niskom izlaznošću. Jasno je, s obzirom na to, da oni ne nude dugoročno poltičko rješenje. Naprotiv, imaju potencijalu za eskalaciju i da unize implemetaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se desi, nadam se da niko ne želi, ali je veliki rizik. I zato sam apelovao na obje strane da nađu jrešenje koje omogućava kosovskim Srbima da se vrate u institucije koje su napustili u novembru „.

Borelj je dodao je da je zabrinut i da je jasno da su konkretne akcije obe strane potrebne da bi se izbjegla eskalacija.

„ Nažalost lideri nisu mogli da nađu rješenje danas. Plašim se da bi mogli možda, da se suočimo sa kritičnom situacijom, razgovori moraju da se nastave uskoro „.

Uspostavljanje ZSO je dogovoreno prije 10 godina, naveo je on. Kosovski Srbi su predstavili prvi, ali ne završni nacrt Statuta. To je važan dio sporazuma. Aljbin Kurti je rekao svoj svoj stav, došlo je do različitih stavova o prirodi ZSO, dodao je Borelj.

„ Danas je upravljački tim konačno predstavio stranama prvi nacrt. To nije konačno rješenje, to je početna tačka. To je u skladu sa članom 7 novog sporazuma. I nacrt je na stolu „, naveo je i dodao da je znao da dve strane imaju različite poglede.

Komentarišući Deklaraciju o nestalim licima, Borelj je rekao da nalaženje i identifikacija nestalih nije laka za sporazum, ali da su uspjeli.

Ne treba to da politizujemo zbog porodica koje su dugo patile. Krajnje je vrijeme za završno poglavlje, ocijenio je Borelj.