Kremlj negira napredak postignut u dogovoru o žitu

Kremlj negira napredak postignut u dogovoru o žitu

Period za produženje sporazuma o žitu u Crnom moru se smanjuje, upozorio je Kremlj u utorak, pošto je optužio Zapad da nije održao svoju stranu dogovora o dozvoli izvoza ruske poljoprivrede.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da se razgovori između različitih strana nastavljaju, ali bez ikakvih rezultata.

„Stav Rusije je dobro poznat – sporazum je produžen za dva meseca [u martu]“, rekao je Peskov novinarima. On je dodao da se „uslovi sporazuma koji se tiču ruskog poljoprivrednog sektora ne ispunjavaju“.

Zvaničnik Kremlja je istakao da ne može da kaže kada, gde i kako će se pregovori nastaviti.

Pozivajući se na neimenovani ukrajinski izvor, Rojters je ranije tog dana tvrdio da će se strane u sporazumu sastati u sredu.

„Sve strane… nadamo se da će biti rezultata“, navodno je rekao izvor agenciji.

Značajan sporazum, koji su prvobitno posredovale UN i Turska prošlog jula, omogućava siguran izvoz ukrajinskog žitarica preko Crnog mora. Proizvod je prvenstveno namenjen siromašnijim nacijama čija je prehrambena bezbednost ugrožena.

Sporazum takođe zahteva od zapadnih zemalja da deblokiraju ruski izvoz žitarica i đubriva.

Moskva je zatražila da se Ruskoj poljoprivrednoj banci (Rosselhozbank) dozvoli povratak na međunarodni platni sistem SVIFT kako bi olakšala kupovinu uvezene poljoprivredne mehanizacije. Rusija takođe želi da se uklone ograničenja osiguranja za poljoprivredne pošiljke, da se ponovo otvori pristup lukama za ruske brodove i teret, a da se ruske kompanije za proizvodnju đubriva finansijski deblokiraju.

Kremlj je više puta izjavio da nisu sve strane ispunile svoju stranu sporazuma. Moskva se takođe žalila da se većina poljoprivredne robe iz Ukrajine otprema u dobro hranjene zemlje, a ne u nacije koje su u ozbiljnom riziku od nestašice hrane.

Moskva je u martu pristala da produži sporazum za 60 dana, upozoravajući da to više neće učiniti ako druge strane ne ispoštuju sve njegove uslove.