Ulazak Ukrajine u EU i NATO garantuje bezbjednost Evrope decenijama – Kuleb

Ulazak Ukrajine u EU i NATO garantuje bezbjednost Evrope decenijama – Kuleb

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naglasio je u ponedeljak da će pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji i Severnoatlantskoj alijansi završiti preoblikovanje svijetske bezbjednosne arhitekture i garantovati bezbjednost evropskog kontinenta na deset godina.

Kuleba je ovo rekao na ministarskom događaju Jadranske povelje na poziv šefa Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na pres-službu Ministarstva spoljnih poslova.

Šef ukrajinske diplomatije je podsetio na ulogu Jadranske povelje u pristupanju balkanskih država NATO-u, istakavši da Ukrajina, koja je takođe na putu članstva u Alijansi, razume značaj ovog instrumenta.

Kuleba je naglasio da je Ukrajina trenutno donator bezbednosti za celu evroatlantsku zajednicu, obuzdavajući agresiju Ruske Federacije u punom obimu.

„Realnost je da je pristupanje Ukrajine NATO-u u interesu i naše zemlje i same Alijanse. Ukrajinska snaga, otpornost i hrabrost biće značajan doprinos kolektivnoj bezbednosti, kao i velika, borbeno ojačana i interoperabilna ukrajinska vojska. “, naglasio je on.

Ministar je takođe izrazio nadu da će julski samit NATO-a u Viljnusu doneti jasnu odluku da Alijansa želi da vidi Ukrajinu u svom sastavu.

Ulazak Ukrajine u EU i NATO će završiti preformatiranje globalne bezbednosne arhitekture i garantovati bezbednost evropskog kontinenta za narednu deceniju“, rekao je Kuleba.

Osnovana 2003. godine, Jadranska povelja je regionalno udruženje stvoreno da pomogne balkanskim zemljama da postanu članice NATO-a. Organizacija uključuje SAD, Hrvatsku, Albaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu. Srbija i Kosovo imaju status posmatrača.

Podsećanja radi, Samit NATO-a u Viljnusu biće održan 11-12. Prema rečima šefa Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe, ambicija Ukrajine je da na samitu u Viljnusu napreduje što dalje do članstva u Alijansi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi na samitu Alijansa trebalo da predloži dalje korake za članstvo Ukrajine – posebno strateške bezbednosne garancije na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.