Meksička naftna kompanija priznaje oslobađanje metana

Meksička naftna kompanija priznaje oslobađanje metana

Meksička državna naftna kompanija Petroleos Meksikanos priznala je u četvrtak da je krajem prošle godine u Meksički zaliv izbacila oblak metana, snažnog stakleničkog gasa, ali je rekla da je daleko manja nego što su rekli španski istraživači.

Izveštaj koji su u junu objavili španski univerzitetski istraživači u časopisu Environmental Science and Technologi Letters procijenjuje da je curenje sadržalo oko 40.000 tona metana.

U članku se procenjuje da bi to bilo ekvivalentno ispuštanju oko 3,3 miliona tona ugljen-dioksida u atmosferu.

Puštanje gasa došlo je u decembru kada je jedna od naftnih platformi kompanije u Meksičkom zalivu prestala da gori ili sagoreva gasove iz naftnih bušotina. Kompanija, poznata kao Pemek, tvrdi da su gasovi izlazili nesagoreli nekoliko sati. Istraživači su rekli da se to dogodilo u periodu od više od dvije nedelje.

Petroleos Meksikanos je u četvrtak priznao da je do curenja došlo slučajno nakon što su vetar i kiša ugasili plamen koji je trebalo da sagore gas.

Ali kompanija je saopštila da je samo 22% ispuštenog gasa bio metan, a ostalo je bezopasni azot.

Kompanija, poznata kao Pemek, saopštila je da je ukupna količina oslobođenog metana bila 2.224 tone, što je oko 5% količine koju su procijenili španski istraživači.

Međutim, to bi i dalje bila veoma velika količina metana za oslobađanje u jednom trenutku i na jednom mijestu.