Grčka će završiti potragu na mijestu željezničke nesreće, tuga se pretvara u bes

Grčka će završiti potragu na mijestu željezničke nesreće, tuga se pretvara u bes

Spasioci su u subotu nastavili da kopaju po ruševinama na mestu najveće železničke nesreće u Grčkoj, ali se očekivalo da će svoju operaciju potrage završiti kasnije tokom dana.

U nesreći u utorak poginulo je najmanje 57 ljudi, a na desetine je povređeno kada je putnički voz sa više od 350 ljudi ušao u teretni voz na istoj pruzi.

Katastrofa u centralnoj Grčkoj izazvala je izliv besa i proteste širom zemlje, kao i oštar fokus na bezbednosne standarde u njenom železničkom sistemu.

Šef stanice obližnjeg grada Larise uhapšen je zbog katastrofe, za koju je vlada okrivila ljudsku grešku, ali za koju sindikati železničkih radnika kažu da je bila neizbežna zbog manjkavih bezbednosnih sistema i nedostatka osoblja.

Očekuje se da će se u subotu pojaviti pred tužiocem kako bi odgovorio na optužbe za ometanje transporta i dovođenje života u opasnost.

Voz, koji je saobraćao od Atine do severnog grada Soluna, bio je prepun studenata koji su se vraćali posle dugog vikenda.

Policija je saopštila da su do sada identifikovana 54 tela od 56 osoba koje su rođaci prijavili kao nestali – skoro sva na osnovu DNK testova jer je nesreća bila tako nasilna. 57. telo nije identifikovano jer se do sada niko nije pojavio da da uzorak DNK.

Ožalošćene porodice obećale su da će tražiti pravdu.

„To je veoma teška situacija“, rekao je jedan rođak grčkom radiju Skai. „Videćemo kako ćemo se preseliti (legalno), ništa nećemo pustiti, zahtevaju porodice da se ne izvuku.

Sindikat železničara je od srijede organizovao 24-časovne pauze. Oni su u petak produžili radnu akciju za 48 sati, zahtevajući od vlade jasan raspored za primenu bezbednosnih protokola.

Policija i demonstranti sukobili su se u petak nakon što je 2.000 studenata marširalo kroz Atinu, blokirajući put ispred parlamenta na trenutak ćutanja. Studenti su takođe demonstrirali u Larisi i Solunu.