Kazahstan će slati naftu u Njemačku preko Rusije

Kazahstan će slati naftu u Njemačku preko Rusije

Kazahstanska nafta će početi da prelazi preko ruske teritorije u Nemačku preko naftovoda Druzhba u narednim danima, jer Berlin nastoji da zamjeni moskovske zalihe sirove nafte, rekao je kazahstanski ministar energetike Bolat Akčulakov novinarima u sredu.

Državni Kaztransoil aplicirao je za Transneft, rusku državnu transportnu kompaniju naftovoda i operatera ruske deonice naftovoda Druzhba da pošalje prvih 20.000 tona sirove nafte u Njemačku koristeći rusku infrastrukturu.

„Zaista se nadam da će danas početi da teče“, rekao je ministar, nagovestivši da bi isporuke nafte mogle da počnu u sredu s obzirom da su „juče završene sve procedure“.

Astana je u decembru podnela zahtev za tranzit 1,2 miliona tona nafte 2023. godine preko Rusije u Nemačku uz moguće povećanje budućih isporuka na 7 miliona tona.

Njemačka, koja je istorijski bila najveći kupac ruske nafte u EU, zaustavila je uvoz putem naftovoda 1. januara, uprkos činjenici da je najnoviji embargo EU izuzeo isporuku cevovoda u blok iz zemlje pogođene sankcijama.

Severni dio sistema cevovoda Druzhba napaja dve rafinerije u istočnoj Nemačkoj, kao i fabrike u Poljskoj. Varšava i dalje kupuje rusku naftu, ali prema planu zamene nema garancija da će isporuke Nemačkoj poticati iz Kazahstana, a ne iz Rusije, rekla je poljska ministarka klime Ana Moskva.

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je da je izvesno mešanje kazahstanske i ruske sirove nafte neizbežno, ističući da je „kritično da nema više isporuka iz Rusije, tako da nema protoka novca u Rusiju“.

U međuvremenu, ranije je portparol Transnjefta Igor Demin primetio da „količine koje su nekada tekle iz Rusije u Njemačku ne mogu biti zamjenjene Kazahstanom“. On je objasnio da dok je Rusija nekada isporučivala do 20 miliona tona nafte godišnje u Njemačku i još 10 miliona tona u Poljsku preko Druzhbe, Kazahstan može da pumpa samo 3-7 miliona tona godišnje.