Bajden: Rusija nikada neće pobjediti Ukrajinu

Bajden: Rusija nikada neće pobjediti Ukrajinu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je, govoreći u utorak u Varšavi, rekao da se saveznici Ukrajine neće „umoriti“ da je podržavaju uoči sveobuhvatne agresije Rusije, a Kijev „nikada neće biti“ poražen od Rusije. Federacija, javlja dopisnik „Evropske pravde“.

„Ne treba sumnjati: naša podrška Ukrajini neće pokolebati, NATO se neće podeliti, a mi se nećemo umoriti. Putinova pohlepa i želja za zemljom i vlašću će propasti – i ljubav ukrajinskog naroda prema svojoj zemlji Demokratske države sveta braniće svoju slobodu danas, sutra i uvek“, naglasio je američki predsednik.

Bajden je naglasio da je „sada u pitanju sloboda“, a svet je shvatio da je „nemoguće zadovoljiti apetite agresora, njima se mora suprotstaviti“. „Autokrate razumeju samo jednu reč: ne, ne, ne! Ne, nećete preuzeti moju zemlju, nećete mi oduzeti slobodu, nećete mi oduzeti budućnost“, dodao je on.

Američki predsednik je prokomentarisao postupke Vladimira Putina, ruskog ambasadora, uveravajući da neće moći da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini.

„Diktator, koji je godinama obnavljao imperiju, nikada neće potisnuti ljubav naroda prema slobodi, surovost nikada neće slomiti volju slobodnih ljudi, a Ukrajina nikada neće biti poražena od Rusije. Nikada!“ – naglasio je lider SAD.

Kako je saopšteno, Bajden je odlučio da rizično poseti Kijev 20. februara tek u petak, nakon što je u Ovalnom kabinetu dobio brifing od najviših članova njegovog tima za nacionalnu bezbednost. Američki predsednik je tokom posete najavio novi paket vojne pomoći SAD i dodatne sankcije Rusiji zbog njene agresije.