Japan će Ukrajini dati 5,5 milijardi dolara

Japan će Ukrajini dati 5,5 milijardi dolara

Japanski premijer Fumio Kišida najavio je u ponedeljak novu finansijsku pomoć Ukrajini od 5,5 milijardi dolara i obeležiće prvu godišnjicu rata domaćinom onlajn samita Grupe sedam sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Kišida je, govoreći na globalnom forumu u Tokiju koji je organizovao japanski istraživački centar, rekao da Ukrajina i dalje pati od ruske invazije i da je njenim ljudima potrebna pomoć da obnove svoj svakodnevni život i infrastrukturu koja je teško oštećena ruskim napadima.

Kao ovogodišnji predsednik G-7, Kišida je rekao da će biti domaćin onlajn samita kojem će se u petak pridružiti i Zelenski da obeleži prvu godišnjicu ruske invazije. To će biti prvi put da Kišida bude domaćin samita G-7.

Japan se pridružio Sjedinjenim Državama i evropskim nacijama u sankcionisanju Rusiji zbog njene invazije i pružanju humanitarne i ekonomske podrške Ukrajini. Japan je brzo reagovao jer se plaši mogućeg uticaja rata u Istočnoj Aziji, gde je kineska vojska postala sve agresivnija i eskalirala tenzije oko Tajvana koji je na vlasti, koji Peking smatra svojom teritorijom.

U svom govoru, Kišida je priznao da je napravio odlučujući potez zbog „jake zabrinutosti da bi Ukrajina sutra mogla biti istočna Azija“.

On je rekao da je ruska invazija izazov za ceo međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji dovodi do kraja posthladnoratovske ere. „Zato sam odlučio da odlučno odgovorim (Rusiji) sankcijama.

Japan je Ukrajini dao kredite od više od 70 milijardi jena (520 miliona dolara) kao hitnu ekonomsku pomoć. Zemlja je takođe prihvatila više od 2.000 raseljenih Ukrajinaca i pomogla im u stambenoj pomoći, podršci za posao i obrazovanje.