Hakeri napadaju švedske kompanije i vlasti zbog spaljivanja Kurana

Hakeri napadaju švedske kompanije i vlasti zbog spaljivanja Kurana

Tokom vikenda anonimna grupa Anonimous Sudan napala je veb-sajtove brojnih švedskih kompanija i vladinih agencija zbog kampanja spaljivanja Kurana.

Ovo prenosi SVT.

Nekoliko sajtova je pogođeno u nedelju, uključujući energetsku kompaniju Vattenfall, korporativnu uslugu e-pošte Kivra i zvaničnu aplikaciju za obaveštavanje o hitnim slučajevima SOS Alarm.

Predstavnici institucija obavestili su SVT da sami servisi nisu pogođeni kao rezultat sajber napada – postoje samo problemi sa pristupom sajtovima. Neki od njih su već nastavili sa radom.

Nekoliko dana ranije, grupa Anonimous Sudan saopštila je da će sprovoditi sajber napade do utorka u znak protesta protiv akcija spaljivanja Kurana u Stokholmu.

Švedska agencija za civilnu zaštitu i spremnost za vanredne situacije (MSB) potvrđuje da je poslednjih nedelja bilo više sajber napada nego obično i nastavlja da radi sa Nacionalnim centrom za sajber bezbednost na njihovom rešavanju.

Švedska služba bezbednosti ranije je upozorila da su pretnje napadima na Švedsku porasle nakon što je aktivista ekstremne desnice Rasmus Paludan u januaru spalio Kuran ispred turske ambasade.

Ovo je izazvalo bijes u muslimanskom svijetu i podstaklo turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da zatraži od Švedske da izmijeni svoje zakonodavstvo kako bi ga učinilo nezakonitim.

Ankara i dalje insistira da očekuje da Švedska ispuni svoje želje u oblasti „kontraterorizma“ kako bi zemlja mogla da računa na ratifikaciju svog pristupanja NATO-u.

Situaciju sa turskim vetom na pristupanje Finske i Švedske NATO-u i moguće scenarije EuroPravda je detaljno opisala u video blogu i članku „Ispred Švedske u NATO: zašto Finska može sama u Alijansu“