SAD vjeruju da Kina „dolazi do granice“ smrtonosne vojne pomoći Rusiji – CNN

SAD vjeruju da Kina „dolazi do granice“ smrtonosne vojne pomoći Rusiji – CNN

Sjedinjene Države su nedavno primetile „uznemirujuće“ trendove u podršci Kine ruskim snagama i vide znake da Peking želi da se „prišunja do ivice“ pružanja smrtonosne vojne pomoći Rusiji, ali bez da bude izložen.

Ovo je preneo CNN pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike upoznate sa obaveštajnim podacima.

Sagovornici TV kanala nisu detaljno opisali koji obaveštajni podaci ukazuju na nedavne promene u stavu Kine, ali su dodali da su u Vašingtonu toliko zabrinuti da su obaveštajne podatke podelili sa saveznicima i partnerima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Prema rečima visokog zvaničnika američkog Stejt departmenta, pitanje podrške Kine Rusiji pokrenuo je i Entoni Blinken tokom sastanka sa Vang Jijem, šefom Odeljenja za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

„Državni sekretar je bio prilično iskren, upozoravajući na posledice toga što Kina pruža materijalnu podršku Rusiji ili pomaže Rusiji u sistematskom izbegavanju sankcija“, rekao je on.

Prema sagovornicima CNN-a, SAD vide da Kina javno pokušava da se predstavi kao pristalica mira i održavanja odnosa sa Evropom, dok istovremeno tiho pomaže Rusiji u njenim vojnim akcijama i razmatra mogućnost pružanja smrtonosne pomoći.

Ranije je objavljeno da je Bajdenova administracija izrazila zabrinutost Pekingu zbog dokaza koje ima da kineske kompanije prodaju nesmrtonosnu opremu Rusiji za upotrebu u Ukrajini, uključujući pancire i šlemove.

Ali sada, dodaju oni, postoje znaci da bi Peking takođe mogao da razmotri pružanje smrtonosnog oružja, a SAD su javno i privatno upozorile da pažljivo prate svako kršenje zapadnih sankcija koje zabranjuju vojnu podršku Rusiji.

Kao što znate, saradnja Moskve i Pekinga je ojačala nakon što je Rusija 24. februara odlučila da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Kina je odbila da kritikuje postupke Moskve, umesto toga optužujući SAD i NATO da provociraju Kremlj, i kritikovala je sankcije Rusiji. Rusija je, sa svoje strane, snažno podržala Kinu u pozadini tenzija u odnosima sa Sjedinjenim Državama u vezi sa Tajvanom.