Preživjeli spašeni 12 dana nakon zemljotresa u Turskoj

Preživjeli spašeni 12 dana nakon zemljotresa u Turskoj

Troje preživjelih, od kojih je jedno dijete, uspješno su spašeni iz ruševina zgrade u turskoj provinciji Hataj u subotu, navodi agencija Anadolu.

Međutim, izveštač turskog televizijskog kanala NTV rekao je da je jedno od troje – za koje se smatra da je dijete – kasnije preminuo u bolnici, skoro 300 sati nakon što su zemljotresi koji su potresali Tursku i susednu Siriju.

„Čuli smo povike kada smo danas kopali pre sat vremena“, rekao je za Rojters Atai Osmanov, član spasilačkog tima. „Kada nađemo ljude koji su živi, uvek smo srećni.

Izveštaji sa lica mesta pokazali su kako su spasioci tražili potpunu tišinu dok su ispitivali ruševine gde se pretpostavlja da se nalaze preživeli, koristeći elektronske detektore zvuka. Čulo se da je jedan radnik tražio od preživelih: „Udahnite duboko ako čujete moj glas.

Spasilački timovi nastavljaju da tragaju za preživelima nakon prirodne katastrofe od 6. februara, ogromnog zadatka koji je vremenom otežan, a procenjeno je da je uništeno više od 264.000 stambenih stanova.

Turska je do sada prijavila smrt 40.642 osobe u subotu, dok je Sirija potvrdila više od 5.800. Očekuje se da će obe brojke porasti i, u slučaju Sirije, naglo. Nijedna zemlja nije ponudila procenu koliko ljudi je ostalo nestalo.

Unutar Turske raste bes zbog navodne zloupotrebe u izgradnji stambenih zgrada – kao što je navodno „otporna na zemljotres” Ronesans Residence u Antakiji, na jugu zemlje, koja se srušila tokom zemljotresa, ubivši stotine, uključujući bivšeg fudbalera Čelsija. Christian Atsu.

Turska je obećala da će istražiti sve takve navode, a vlasti su prošlog petka uhapsile graditelja Ronesans Residence-a Mehmeta Iasara Coskuna dok je pokušavao da se ukrca na let za Crnu Goru, navodi agencija Anadolu.