MMF proglašava uspjeh u pregovorima sa Ukrajinom o PMB-u

MMF proglašava uspjeh u pregovorima sa Ukrajinom o PMB-u

To se navodi u zvaničnoj izjavi koju je u petak objavila pres služba MMF-a, prenosi Ukrinform.

„Ovaj sporazum, koji podleže odobrenju rukovodstva MMF-a, otvara put za pokretanje razgovora o punopravnom programu koji podržava Fond“, navodi se u saopštenju.

MMF je ocenio da je implementacija sadašnjeg PMB od strane Ukrajine bila „snažna“ pošto su postignuti svi visoki rezultati.

„Svi kvantitativni i indikativni ciljevi su ispunjeni, kao i sva strukturna merila koja se odnose na fiskalnu politiku, upravljanje i pitanja finansijskog sektora“, napominje Fond.

Navodi se da se 2022. ekonomija Ukrajine smanjila za 30%, što se pokazalo manje dramatičnim nego što se ranije očekivalo, dok je inflacija počela da usporava. Istovremeno, kratkoročni izgledi su se pogoršali, uključujući i napade na kritičnu infrastrukturu.

Međutim, privreda se prilagođava i ove godine se očekuje postepen oporavak, napominju iz Fonda.

Prema procenama MMF-a, fiskalna i budžetska politika Ukrajine u 2023. godini treba da uzme u obzir potrebu za povećanjem potrošnje. „Učvršćivanje poreskih prihoda, uključujući kroz poboljšanu administraciju prihoda i vraćanje poreske politike na predratno okruženje, ostaje prioritet“, navodi se u izvještaju.

Uz to, Ukrajina se suočava sa ogromnim zadatkom stvaranja fiskalnog prostora za popravke vezane za rat i jača mreža socijalne sigurnosti.

MMF je naglasio kritičnu važnost nastavka značajne spoljne podrške Ukrajini tokom 2023. U isto vreme, ukrajinskim vlastima se savetuje da napori „na proširenju emisije na domaćem tržištu obveznica treba da nastave da pomažu u obezbeđivanju stabilnog miksa finansiranja i eliminišu oslanjanje na monetarne finansiranje.”

Sledeći punopravni program uz podršku MMF-a značajno će pomoći naporima Vlade Ukrajine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, napominje Fond. U tom kontekstu, skreće se pažnja na potrebu unapređenja „reformskih inicijativa za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privatnog sektora“.

„Vlasti ostvaruju napredak u reformama u cilju jačanja upravljanja, borbe protiv korupcije i vladavine prava i postavljaju temelje za poslijeratni rast, iako je agenda reformi u ovim oblastima i dalje značajna“, dodaje se u izvještaju.

Istovremeno, napominje se da će javni sektor igrati važnu ulogu u procesu obnove Ukrajine, a mere za povećanje efikasnosti i transparentnosti javnih finansija i upravljanja biće kritične.

Kako je saopšteno, misija MMF-a održala je sastanke sa predsednikom NBU Andrijem Pišnjijem i ministrom finansija Serhijem Marčenkom, kao i sa drugim visokim zvaničnicima.