Lebron je ponovo pokrenuo debatu o ‘GOAT’ nakon što je oborio NBA rekord

Lebron je ponovo pokrenuo debatu o ‘GOAT’ nakon što je oborio NBA rekord

Debata o tome ko je najbolji NBA igrač svih vrijemena možda nikada neće biti rešena, ali neki posmatrači bi konačno mogli da daju prednost Lebronu Džejmsu nad Majklom Džordanom nakon što je ove nedjelje oborio jedan od najsvijetijih rekorda u igri. .

Nadmašivanje skoro 40-godišnjeg rekorda Kareema Abdul-Jabbara kao najboljeg strelca NBA svih vrijemena u utorak je jedno od najznačajnijih statističkih dostignuća moderne ere i svedočanstvo Džejmsove trajne dominacije.

Nakon što je svoje ime urezao u anale istorije NBA kao najboljeg strelca svih vremena, napadač Los Anđeles Lejkersa nije krio gde oseća da pripada u debati o „KOZI“ – etiketi koja se odnosi na Najvećeg od Sve vreme.

„Za mene lično, uvek ću se boriti protiv bilo koga ko je ikada igrao ovu utakmicu, ali svako će imati svog favorita, svako će odlučiti ko mu je favorit“, rekao je Džejms posle utakmice u utorak.

„Znam šta donosim za sto svake večeri i šta mogu da uradim na ovom parketu. Uvek se osećam kao da sam najbolji koji sam ikada igrao ovu igru, ali ima toliko drugih sjajnih i srećan sam što sam deo putovanja“.

Pošto su Džejms i Džordan igrali u različitim epohama i imali sopstvenu verziju prepreka koje su trebalo da prevaziđu da bi postigli veličinu u svojim karijerama, pronalaženje konsenzusa o „KOZI“ izgleda malo verovatno.

Karijere dvojice igrača se nikada nisu preklapale pošto se Džordan povukao po treći i poslednji put dva meseca pre nego što su Džejmsa preuzeli Klivlend Kavalirsi sa prvim ukupnim izborom na NBA draftu 2003.

Džordan je prosečno postizao 30,1 poen, 6,2 skoka i 5,3 asistencije u 1.072 utakmice regularne sezone u 15 sezona, dok je Džejms, koji je sada u svojoj 20. sezoni, prosečno beležio 27.2 poena, 7.5 skokova i 7.3 asistencije u 1.410 utakmica tokom NBA karijere.

Oni koji favorizuju Džordana, koji je personifikovao veličinu na terenu, brzo ističu da je on postigao savršenih 6-0 u finalu NBA lige, dovodeći Čikago Bulse do dva trostruka nastupa tokom 1990-ih. Džejms ima četiri titule u 10 NBA finala.

Pre dva meseca NBA je čak preimenovala svoju nagradu za najkorisnijeg igrača u ime Džordana, koji je pet puta osvojio trofej dat MVP-u regularne sezone tokom svoje karijere u Kući slavnih. Džejms je četiri puta proglašen za MVP-a.

Možda najubedljiviji argument u korist Džejmsa, koji je možda najproverljiviji igrač koga je NBA videla, jeste to što je uspeo da dominira u toliko različitih aspekata igre svih ovih godina.

Sa 38 godina, Džejms nastavlja da podiže letvicu kada je u pitanju ono što stručnjaci misle da je moguće za starijeg državnika u ligi u kojoj je prosečna starost na početku sezone 2022-23 bila 26 godina.

Kada je reč o dugovečnosti, Džejms ima jasnu prednost i jastuk koji drži u odnosu na Džordana u ukupnom broju poena u karijeri, asistencija i skokova će se samo proširiti jer nije pokazao znake usporavanja.

„Neverovatno je što još uvek može da igra ovako u 20. godini. Njegov atletizam je neverovatan i srećan sam zbog njega,“ rekao je u decembru Dirk Novicki, veliki Dalas Maveriksa. „Uvek govorim da je Majkl Džordan KOZA. Ali… nekako mi ponestaje argumenata za Majkla.“

Bivši NBA trener Džordž Karl, čiji su timovi bili protiv Džordana i Džejmsa, takođe je učestvovao u debati o GOAT-u prošlog meseca. Karl je sugerisao da bi Džordan bio još dominantniji u današnjoj utakmici usred trenda u celoj ligi u korist napada.

„Svako ko raspravlja o Michaelovom statusu GOAT-a ne shvata da bi u savremenoj igri prosečno imao 40 PPG trostrukih duplih poena!“ Karl, koji je prošle godine primljen u košarkašku Kuću slavnih, napisao je na Tviteru.