Shell 2022 profit se više nego udvostručio na rekordnih 40 milijardi dolara

Shell 2022 profit se više nego udvostručio na rekordnih 40 milijardi dolara

Šel (SHEL.L) je ostvario rekordnih 40 milijardi dolara profita u 2022. godini, saopštio je energetski gigant u četvrtak, završavajući burnu godinu u kojoj mu je porast cena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu omogućio da preda neviđene prinose akcionara.

Rekordna zarada britanske kompanije, koja se više nego udvostručila u odnosu na godinu dana ranije, odražava one koje su prijavili američki rivali ranije ove nedelje i sigurno će pojačati pritisak na vlade da dodatno povećaju poreze na sektor.

„Nameravamo da ostanemo disciplinovani dok isporučujemo ubedljive prinose akcionara“, rekao je izvršni direktor Vael Savan u izjavi o prvom skupu zarade od kada je preuzeo kormilo 1. januara.

Shell je takođe objavio rekordnu dobit u četvrtom kvartalu od 9,8 milijardi dolara zahvaljujući snažnom oporavku zarade od trgovine tečnim prirodnim gasom (LNG), nadmašujući prognoze analitičara za profit od 8 milijardi dolara.

Godišnji profit dostigao je 39,9 milijardi dolara, više nego udvostručivši se u odnosu na godinu ranije i daleko premašivši prethodni rekord od 31 milijarde dolara u 2008.

Akcije Shell-a su porasle za 2,5% do 10:02 GMT, u poređenju sa malim padom šireg evropskog energetskog indeksa (.SKSEP).

Dobitak je bio vođen višim cenama nafte i gasa, snažnim maržama prerade i snažnim performansama Shellovog trgovačkog poslovanja.

Zarada od njegovog odeljenja za LNG dostigla je 6 milijardi dolara, što je rekordno visoko, podstaknuto snažnom ukupnom zaradom od trgovanja zbog nestabilnosti cene gasa, uprkos beleženju gubitka u trećem tromesečju i oštrom padu obima tečenja usled prekida u LNG postrojenjima.

Ruski rat u Ukrajini izazvao je ogromnu nestabilnost na tržištima nafte, gasa i električne energije širom sveta, od čega su Šel i njegovi rivali imali koristi zahvaljujući svom velikom globalnom otisku i vodećim trgovinskim operacijama.

Vlade koje se bore sa rastućim računima za energiju odgovorile su nametanjem neočekivanih poreza energetskom sektoru. Šel je rekao da očekuje da će imati oko 2,4 milijarde dolara računovodstvenih troškova u vezi sa nametima u 2022.

Savan, koji je ranije ove nedelje najavio promene u strukturi Šela, nastojao je da prenese osećaj nastavka strategije svog prethodnika Bena van Beurdena.

„Kompanija je u veoma dobrom stanju. Imamo apsolutno ispravnu strategiju i moj glavni fokus u narednoj deceniji je da budem siguran da mogu da podržim kompaniju dok operacionalizujemo strategiju“, rekao je Savan novinarima.

Šel će obavestiti investitore o svojoj strategiji u junu.

Kao što je ranije najavljeno, Shell je povećao svoju dividendu za 15% u četvrtom kvartalu, što je peto povećanje otkako je ostvarilo smanjenje od više od 60% nakon pandemije COVID-19 2020.

Kompanija je takođe najavila novi program otkupa akcija vredan 4 milijarde dolara u naredna tri meseca, nepromenjen u odnosu na prethodna tri. Otkupila je 19 milijardi dolara u akcijama u godini do februara 2023., što je skoro duplo više od ukupnog broja u 2019. godini pre pandemije.

Profit je pomogao Šelu i mnogim drugim zapadnim energetskim kompanijama da prikriju ogromne otpise ruske imovine koju su naglo napustili nakon što je izbio sukob.

Šel je, međutim, u četvrtak rekao da je nastavio da izvozi deo LNG-a iz Rusije.

Šel ima za cilj da izgradi veliki biznis sa obnovljivim izvorima energije i energijom sa niskim sadržajem ugljenika kao deo svoje ambicije da naglo smanji emisije gasova staklene bašte u narednim decenijama.

Kompanija je uložila oko 3,5 milijardi dolara u svoje poslovanje sa obnovljivim izvorima energije i energetskim rešenjima 2022. godine, oko 14% svojih kapitalnih izdataka od 24,8 milijardi dolara. Kapitalni rashodi u 2023. dostići će 23 do 27 milijardi dolara.

„Šel ne može da tvrdi da je u tranziciji sve dok su ulaganja u fosilna goriva patuljasta od ulaganja u obnovljive izvore energije“, rekao je Mark van Bal, osnivač aktivističke grupe akcionara Follov This.

Porast prihoda pomogao je Šelu da naglo smanji svoj dug na 44,8 milijardi dolara na kraju 2022. sa 52,6 milijardi dolara godinu dana ranije. Njegov odnos duga i kapitala, poznat kao gearing, pao je na 19% sa 23,1% godinu dana ranije.