Savet bezbjednosti UN raspravljaće o ratu u Ukrajini na godišnjicu invazije u punom obimu

Savet bezbjednosti UN raspravljaće o ratu u Ukrajini na godišnjicu invazije u punom obimu

Savjet bezbjednosti UN sastaće se 24. februara 2023. godine, na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, prenosi „Evropska istina“.

Prema zvaničnom rasporedu rada Savjeta bezbjednosti UN, sastanak 24. februara biće održan na temu „Održavanje mira i bezbjednosti“.

Stalna predstavnica Malte pri UN, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti, Vanesa Frejzer rekla je na brifingu u sredu da će sastanak biti održan na visokom nivou uz učešće ministara spoljnih poslova.

Ona nije mogla da precizira ko će tačno predstavljati Ukrajinu na sastanku. Prema njenim rečima, to će biti saopšteno bliže događaju „iz bezbednosnih razloga“.

Podsetićemo da Ukrajina planira da u Generalnoj skupštini UN promoviše dve rezolucije – u vezi sa primenom „formule mira“ i pozivanjem Rusije na odgovornost za otpočinjanje rata protiv Ukrajine.

Kako je saopšteno, vlada Ukrajine ima za cilj da održi ranije najavljeni samit o „formuli mira“ koju je predložio Kijev do kraja februara 2023. godine, generalni sekretar UN Antonio Guteres se razmatra kao posrednik.