FBI pretražuje Bajdenovu kuću Rehobot u Delaveru

FBI pretražuje Bajdenovu kuću Rehobot u Delaveru

FBI je u sredu pretresao kuću za odmor predsednika Džoa Bajdena u Rehobot Biču u Delaveru, što je treći put u isto toliko meseci da su agenti pretražili njegovu imovinu u potrazi za poverljivim dokumentima koje je možda nepropisno držao.

Pretres, koji je obelodanio Bajdenov lični advokat, poslednji je neugodan trenutak za predsednika koji je pokušao da uporedi svoju osetljivost na poštovanje pravila sa onom svog prethodnika Donalda Trampa, koji se suočava sa krivičnom istragom zbog njegovog rukovanja poverljivim dokumentima. To pokazuje da je istraga koja je tiho tinjala nedeljama nastavljena umesto da nestaje kako se Bajden, koji je rekao da je iznenađen otkrićem zapisa, verovatno nadao.

Iako nije bilo odmah poznato da li su tokom pretrage u sredu pronađeni neki dodatni poverljivi dokumenti, činjenica da je FBI to sam preduzeo odražava odlučnost Ministarstva pravde da pronađe sve i sve moguće poverljive predmete umesto da se oslanja na uveravanja da su takvi dokumenti pronađeni. .

U izjavi koja otkriva potragu FBI-ja, Bajdenov advokat Bob Bauer nastojao je da prikaže predsednika i njegov tim kao potpuno transparentne i kooperativne. On je opisao potragu kao „planiranu“ i „dalji korak u detaljnom i blagovremenom procesu Ministarstva pravde koji ćemo nastaviti da u potpunosti podržavamo i olakšavamo“.

Nije pomenuo Trampa po imenu, ali je izjava izgleda imala za cilj da suprotstavi istragu Bajdena sa slučajem Tramp, gde su meseci beskorisnih napora Ministarstva pravde da se povrate svi poverljivi podaci odneti na imanje bivšeg predsednika na Floridi, Mar-a-Lago, kulminiralo je avgustovskim nalogom za pretres i uklanjanjem otprilike tri desetine kutija dokumenata i drugih predmeta.

Nasuprot tome, pretresi bivše Bajdenove kancelarije i domova u Delaveru vršeni su dobrovoljno i bez naloga.

Najnovija pretraga prati 13-časovnu proveru FBI-ja od vrha do dna njegove kuće u Vilmingtonu, Delaver, gde su agenti pronašli dokumente sa poverljivim oznakama iz njegovog vremena kao potpredsednika i senatora i takođe su preuzeli neke od njegovih rukom pisanih beleški .

Nedelju dana ranije, Bajdenovi lični advokati otkrili su da su pronašli dokument sa poverljivim oznakama dok su pretraživali imanje u Vilmingtonu, ali su rekli da nisu pronašli druge tokom odvojene inspekcije kuće Rehobot Bič.

Bela kuća nije otkrila istragu Ministarstva pravde sve do prošlog meseca, kada je priznala da su Bajdenovi advokati 2. novembra otkrili „mali broj“ poverljivih dokumenata kada su zatvorili kancelariju u Penn Bajden centru, istraživačkom centru povezanom sa škola Ivi League.

Iako zvaničnici to tada nisu rekli, Asošiejted pres i druge novinske organizacije izvestile su u utorak da je FBI izvršio dobrovoljni pretres te kancelarije kasnije tog meseca.

Ministarstvo pravde odbilo je da komentariše pretres u sredu.

Bajdenovi advokati opisali su zadržavanje zapisa kao „grešku“. Ministarstvo pravde je kroz istoriju podizalo krivične prijave u vezi sa nepravilnim rukovanjem poverljivim dokumentima samo kada može da utvrdi, između ostalog, da je neko lice postupilo svesno pri nepropisnom uklanjanju ili čuvanju osetljivih zapisa.

Istragom o Bajdenovim dokumentima rukovodi specijalni advokat Robert Hur, bivši visoki zvaničnik Ministarstva pravde tokom Trampove administracije, koji je bio glavni federalni tužilac u Baltimoru. On počinje sa radom ove nedelje, nasledivši višemesečnu istragu koju su već preduzeli agenti FBI i tužioci Ministarstva pravde.

Državni tužilac Merrick Garland je dodelio američkom tužiocu u Čikagu, Džonu Laušu, da izvrši početnu reviziju pre nego što je prošlog meseca objavio Hurovo imenovanje,

U odvojenom naporu koji je prethodio istrazi o Bajdenu, specijalni advokat Džek Smit istražuje da je Tramp zadržao oko 300 dokumenata sa poverljivim oznakama koji su odneti iz Bele kuće u Mar-a-Lago. Agenti su prošlog avgusta dobili nalog za pretres za pronalaženje poverljivih dokumenata nakon, kako je Ministarstvo pravde saopštilo, višemesečnog otpora Trampa i njegovih predstavnika da dokumente vrate vladi.

Istražitelji u slučaju Bajden su već obavili intervjue, uključujući i Bidenovog bivšeg izvršnog pomoćnika koji je pomogao u nadgledanju pakovanja kutija koje su išle u Penn Bajden centar. Još nije jasno da li bi i kada Ministarstvo pravde moglo da ispita samog Bajdena.

Bajdenovi su kupili svoju kuću u Rehobot Biču, koja gleda na državni park pored plaže, u junu 2017. godine, mesecima nakon što je napustio potpredsednik.