Kolumbija izveštava da je 215 branitelja ljudskih prava ubijeno 2022

Kolumbija izveštava da je 215 branitelja ljudskih prava ubijeno 2022

Kolumbijska organizacija za zaštitu ljudskih prava izvještava da je prošle godine ubijeno 215 zagovornika ljudskih prava, što je najveći broj žrtava od potpisivanja mirovnog sporazuma sa ljevičarskim pobunjenicima 2016.

Hoze Rikaurte Kintero, koji je osnovao Udruženje preživelih Mana, bio je jedna od poslednjih žrtava 2022. Ubijen je na ulici u Jermeniji u decembru. Njegova grupa je podržavala porodice ljudi koji su nestali tokom više od pet decenija oružanog sukoba u Kolumbiji.

Kancelarija ombudsmana kaže da se ubistva poklapaju sa mestima koja su strateški važna za organizovane kriminalne grupe umešane u trgovinu drogom, ilegalno rudarenje i krijumčarenje.

Vlada Gustava Petra — prvog levičarskog predsednika Kolumbije — predložila je u svojoj politici „potpunog mira“ da pokrene mirovne pregovore sa naoružanim grupama kao što su gerilci ELN i da dopre do disidenata FARC-a koji su odbili da potpišu mirovni sporazum, kao kao i kartel Zalivskog klana, sa kojim je vlada objavila primirje.

Ombudsman Karlos Kamargo izrazio je nadu da će ovakvi razgovori dovesti do smanjenja akcija protiv lidera grupa za ljudska prava.