Evropska komisija očekuje da će Austrija ukinuti veto na pristupanje Rumunije i Bugarske Šengenu

Evropska komisija očekuje da će Austrija ukinuti veto na pristupanje Rumunije i Bugarske Šengenu

Evropski komesar Johanes Han očekuje da će Beč ukinuti veto na ulazak Bugarske i Rumunije u šengenski prostor, što će otvoriti put za obnavljanje imidža zemlje, piše Euractiv.

U decembru 2022. Austrija je, u velikoj meri fokusirana na pitanja migracija, blokirala pridruživanje Bugarske i Rumunije Šengenu.

„U relativno doglednoj budućnosti obe zemlje mogu da postanu članice Šengena“, rekao je Han i dodao da bi prvi korak mogao da se napravi u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Austrijski posmatrači povezali su veto Beča sa predstojećim regionalnim izborima u Donjoj Austriji 29. januara, glavnom sedištu konzervativne OVP. Sam Han dolazi iz konzervativne stranke, ali je uglavnom uklonjen iz unutrašnje politike nakon dva uzastopna mandata kao komesar u Briselu.

Han je priznao da je imidž Austrije „definitivno“ stradao u Bugarskoj i Rumuniji kao rezultat veta, „ali se to može popraviti“.

Iako „nije zadovoljan“ vetom, Han je rekao da je priliv tražilaca azila sa kojim se Austrija suočila, oko 80.000 neregistrovanih, problem koji on priznaje.

Evropski komesar je naglasio da će EU u budućnosti morati da obezbjedi da vizna politika kandidata za prijem bude 100 odsto u skladu sa viznom politikom bloka.