Česi biraju novog predsjednika

Česi biraju novog predsjednika

Česi su glasali na predsjedničkim izborima u subotu, birajući naslednika Miloša Zemana na uglavnom ceremonijalnoj funkciji.

Populistički milijarder Andrej Babiš predvodi polje od osam kandidata u dva dana glasanja koje će biti završeno u subotu.

Babiš, bivši premijer, oslobođen je ove nedelje u suđenju za prevaru, što je povećalo njegove šanse da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora.

Ako nijedan kandidat ne postigne većinu, kao što pokazuju ankete, prva dva kandidata će se suočiti u drugom krugu za dve nedelje.

Sud u Pragu oslobodio je Babiša (68) u ponedeljak optužbi za prevaru u slučaju od 2 miliona dolara koji uključuje subvencije EU. Tužilaštvo još može da uloži žalbu. Babiš se izjasnio da nije kriv i više puta je govorio da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Uprkos brojnim skandalima, njegova popularna podrška ostaje snažna, posebno među starijim biračima.

Penzionisani vojni general Petr Pavel, 61, bivši predsjednik vojnog komiteta NATO-a; i bivša rektorka univerziteta i ekonomista Danuse Nerudova, 44, glavni su protivnici Babiša.

Ankete pokazuju da nijedan od preostalih kandidata vjerovatno neće ući u drugi krug.

Babisa, čiji je centristički pokret ANO (DA) završio u opoziciji nakon poraza na opštim izborima 2021. godine, podržava Zeman, sa kojim deli evroskeptične stavove i naviku korišćenja antimigrantske retorike.

Zeman je bio prvi predsednik izabran narodnim glasanjem. Njegov drugi i poslednji petogodišnji mandat ističe u martu.

Poslanici su izabrali prethodna dva predsjednika, Vaclava Havela i Vaclava Klausa.