EU otvorila prvu luku za lansiranje satelita na kopnu

EU otvorila prvu luku za lansiranje satelita na kopnu

Evropska unija želi da ojača svoj kapacitet za lansiranje malih satelita u svemir sa novom lansirnom rampom na arktičkoj Švedskoj.

Evropski zvaničnici i švedski kralj Karl KSVI Gustaf otvorili su u petak prvi kopneni orbitalni kompleks EU za lansiranje tokom posete Švedskoj članova Evropske komisije, koja je izvršna ruka 27-članog bloka.

Novo postrojenje u svemirskom centru Esrange u blizini grada Kiruna trebalo bi da dopuni trenutne mogućnosti EU za lansiranje u Francuskoj Gvajani.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su mali sateliti ključni za praćenje prirodnih katastrofa u realnom vrijemenu i, u svjetlu ruskog rata u Ukrajini, za garantovanje globalne bezbjednosti.

„Danas znamo da hrabre ukrajinske snage efikasno koriste male satelite za praćenje kretanja ruskih trupa“, rekla je ona.

Prvo lansiranje satelita očekuje se sledeće godine.

Ukupan broj satelita mogao bi da dostigne 100.000 do 2040. godine, u poređenju sa sadašnjih 5.000 operativnih satelita, prema Svedish Space Corp., ili SSC.

„Ovo je ogroman skok za SSC, za Švedsku, za Evropu i ostatak svijeta“, rekao je izvršni direktor SSC Stefan Gardefjord.

„Sateliti su odlučujući za mnoge funkcije svakodnevnog života današnjeg savremenog sveta, a potreba za njima će se samo povećavati u godinama koje dolaze kada će svemir igrati još važniju ulogu“, rekao je on.