Zelenski: Format saradnje ‘Ukrajina i sjeverna Evropa’ dobija na brzini

Zelenski: Format saradnje ‘Ukrajina i sjeverna Evropa’ dobija na brzini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da saradnja unutar formata “Ukrajina plus sjeverna Evropa” dobija na brzini, s dodatnim koracima koji se očekuju naredne sedmice da se pojača pritisak na Rusiju.

Pet nordijskih zemalja, Finska, Švedska, Norveška, Danska i Island članice su NATO-a i sve čvrsto podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske invazije, prenosi Hina pozivajući se na Rojters.

Nordijske nacije su prošle godine poručile ukrajinskom predsjedniku da će podržavati njegovu zemlju “koliko god bude potrebno” u njenoj borbi da istjera ruske snage te da su spremne nastaviti davati veliku vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć.

Zelenski je u maju rekao da će zajednička vojna pomoć nordijskih zemalja ove godine iznositi šest milijardi eura prema zasebnim sigurnosnim sporazumima, što je povrh nekih 11 milijardi evra koje je tih pet zemalja osiguralo do kraja 2023. godine.

“Oni razumiju da je potrebno stvarati probleme agresoru, tako da Rusija gubi priliku da kvari život svijetu. Razgovaraćemo (u nadolazećoj sedmici) s ‘Nordijcima’ o novim temeljnim koracima koji mogu povećati pritisak na Rusiju za ovaj rat i za dobrobit poštene diplomatije”, izjavio je Zelenski u svom jučerašnjem video obraćanju.