Kazahstan dobio status partnera BRIKS-a

Kazahstan dobio status partnera BRIKS-a

Status partnera BRIKS-a koji je Kazahstan dobio predstavlja veliki korak za zemlju, ocijnio je kazahstanski ambasador u Rusiji Dauren Abajev.

„Za početak, dobili smo status zemlje-partnera BRIKS-a. To je već veliki korak“, rekao je Abajev.

Diplomata je istakao da je Kazahstan spreman da podrži sve produktivne inicijative BRIKS-a koje zadovoljavaju njegove nacionalne interese kao i da Astana želi da „ojača produktivan dijalog“ sa organizacijom.

Prema njegovim rečima, samit održan u Kazanju je „nesumnjiv uspjeh Rusije“.

Nezvanično, kako je objavio ruski novinar Vladimir Solovjov, status partnera BRIKS-a je nakon kazanjskog samita dobilo 13 zemalja među kojima su Turska, Kazahstan, Uzbekistan, Alžir, Belorusija, Bolivija, Kuba, Indonezija, Malezija, Nigerija, Tajland, Uganda i Vijetnam.

Međutim, jedino je beloruski lider Aleksandar Lukašenko potvrdio da će njegova zemlja dobiti pomenuti status.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na konferenciji za mediji nakon samita istakao da „ne bi bilo korektno“ sada navoditi o kojim državama je riječ, jer procedura zahteva da BRIKS pošalje zahteve za partnerstvo tim zemljama, te da će javnost saznati koje su zemlje u pitanju tek nakon što te države prihvate zahtjev.

Dakle, naknadno će biti objavljeno o kojim državama se radi, premda je poznato da su sve one i ranije predavale zahtjeve za pridruživanje BRIKS-u, rekao je Putin.