Radnicima Aerodroma Crne Gore plate veće do 10 odsto

Radnicima Aerodroma Crne Gore plate veće do 10 odsto

Zaposlenima u Aerodromima Crne Gore nakon usvajanja novog Kolektivnog ugovora biće plate povećane do 10 odsto, ali ne linearno već zavisno od radnog mjesta.

Za “Vijesti” je ovo juče zvanično kazao Predsjednik Sindikalne organizacije Aerodroma Podgorica Slobodan Martinović nakon što je Vlada juče usvojila kolektivni ugovor ovog državnog preduzeća.

“Ugovor smo usaglasili sa odborom direktora i nova obračunska vrijednost koeficijenta će biti 140, a koeficijenti za zaposlene biće povećani od dva do tri odsto. Sve ovo će doprinijeti da se povećaju plate radnicima, ali ne linerano, nego u nekom rasponu od 70 do 120 eura, odnosno sa najnižim platama će biti najveće povećanje”, kazao je Martinović.

Radnici ACG su sa starom upravom bezuspješno pregovarali o kolektivnom ugovoru. Posljedica te situacije bio je štrajk ispred terminala podgoričkog aerodroma organizovan povodom nezadovoljstva radi nepostizanja dogovora sa poslodavcem ACG od početka te godine. Između ostalih sindikalci su tvrdili da nisu postigli dogovor o povećanju zarada zaposlenima, usvajanju pravilnika o rješavanju stambenih pitanja, regulisanju radnog vremena u operativi, poboljšanja uslova rada i zaštite na radu.

Ključni problem oko kojeg su se stari menadžment i sindikati razilazili i nikako nijesu mogli postići dogovor je traženje menadžmentu da se dopuni i mijenja aktuelni Kolektivni ugovor u toj firmi u dijelu smanjivanja obračunske vrijednosti koeficijenta za obračun zarada, odnosno stvaranje pravnih preduslova za uvođenje podsticajnih mjere za zaposlene koji se odgovorno odnose prema svojim radnim obavezama i održavaju validnost svojih stručnih licenci za obavljanje posebnih poslova na aerodromima. To je po mišljenju poslovodstva, najbitniji preduslov za dugoročnu finansijsku stabilnost te firme i poboljšanje poslovnih performansi ACG.

Odbor direktora ACG nedavno je usvojio i Pravilnik o finansijskoj podršci u rješavanju stambenih potreba i za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih. Dokument je usklađen sa Statutom i Kolektivnim ugovorom kompanije uz prethodno pozitivno mišljenje sindikalnih organizacija aerodroma Podgorica i Tivat.

Prema pravilniku ključni uslov je da zaposleni u kontinuitetu ima najmanje pet godina radnog staža. Iznos koji će se dodjeljivati kao podrška za rješavanje stambenog pitanja je maksimalno 20 hiljada eura, dok je iznos za poboljšanje uslova stanovanja najviše do sedam hiljada eura.

Članovi menadžmenta nemaju pravo da konkurišu za finansijsku podršku po ovom osnovu.