Oglasila se američka Ambasada: Zabrinuti smo zbog mogućih posljedica usvajanja zakona o stranim agentima

Oglasila se američka Ambasada: Zabrinuti smo zbog mogućih posljedica usvajanja zakona o stranim agentima

Iz američke Ambasade u Podgorici je saopšteno da su SAD duboko zabrinute zbog mogućih posljedica usvajanja zakona o stranim agentima i posledica koje bi mogao imati na demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu izražavanja i udruživanja u Crnoj Gori, NATO savezniku i kandidatu za EU članstvo.

Predlog pomenutog zakona ranije je najavljen iz koalicije Za budućnost Crne Gore. Nakon burnih reakacija dijela opozicionih stranaka i pojedinih NVO, iz te koalicije su juče saopštili da će pomenuti predlog zakona biti baziran na američkom modelu Zakona o registraciji stranih agenata (FARA).

Iz Ambasade SAD za CdM kažu da bi takav zakon mogao da ograniči prostor za građansko djelovanje, stigmatizuje organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju života građana Crne Gore i omete kritički rad nezavisnih medija koji javnost izveštavaju na osnovu činjenica.

„Ti elementi su izuzetno značajni za sve demokratske institucije i sisteme“, naveli su iz američke Ambasade.

Ambasada SAD, naveli su, nije vidjela detalje predloga ZBCG-a i ne može da komentariše navodne sličnosti sa američkim Zakonom o registraciji stranih agenata (FARA) iz 1938. na koji se ZBCG poziva.

„FARA je u skladu s međunarodnim obavezama Sjedinjenih Država u vezi s ljudskim pravima i poštuje prava na slobodu udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja. FARA ne nastoji da ograniči djelovanje organizacija civilnog društva ili medija“, naveli su iz Ambasade SAD.