Nije ovsena kaša, a nisu ni jaja: Ovo je dokazano najzdraviji doručak na svijetu

Nije ovsena kaša, a nisu ni jaja: Ovo je dokazano najzdraviji doručak na svijetu

Tako je u udaljenom dijelu Nicoje u Kostariki otkrio najzdraviji doručak na svijetu. “Pod krovovima od crijvenih crepova, desetak ljudi iz Nicoye se budi svako jutro oko 4 sata. Pale vatru u glinenim pećima, stavljaju lončiće da se kuva začinjena pasulj i mešaju tijesto od kukuruznog brašna“, piše za CNBC.

„Jedna žena odvaja komad tijesta veličine golf loptice, stavlja ga na papir za pečenje i oblikuje savršeno okruglu tortilju. Stavlja je na vrelu glinenu ploču gde testo nabubri, zatim ga presavije u savršenu tortilju“, opisuje.

Šta zapravo ovo jelo čini tako zdravim? Kukuruzne tortilje su izvanredan izvor složenih ugljenih hidrata sa glikemijskim indeksom nižim od cijelih žitarica. Pepeo razbija ćelijske zidove kukuruza, oslobađajući niacin (vitamin B) i oslobađajući aminokiseline koje tijelo može da apsorbuje.

Crni pasulj sadrži iste antocijane (aminokiseline) koje se mogu naći u borovnicama. Oni su bogati, čiste crijeva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin i obiluju folatom, kalijumom i vitaminom B grupe.

Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline neophodne za dugovječan život. Prema Betneru, ukupna cijena ovog doručka iznosi oko četiri eura, a može se pripremiti za cijelu narednu nedjelju, piše Index.hr.