Počinje kampanja približavanja EU tema mladima

Počinje kampanja približavanja EU tema mladima

Kampanja EUbuzz, čiji je cilj da se mladima približe EU teme, da se podstaknu na kritičko promišljanje i motivišu na aktivno uključenje u društvene procese, počinje sjutra.

Edukativno-komunikacionu kampanju Eubuzz organizuju Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) kroz projekat EU4ME.

Agencija MINA prenosi da je iz Evropske kuće saopšteno da će u okviru kampanje biti organizovane debate o EU temama u srednjim školama.

“Cilj kampanje, koja će trajati tri mjeseca, jeste da mladima približi EU teme, podstakne ih na kritičko promišljanje i motiviše da se aktivno uključenje u društvene procese”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da kampanja zvanično počinje sjutra organizacijom Info dana u Evropskoj kući.

Na otvaranju će, kako je najavljeno, govoriti glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović , ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović , ambasador EU u Crnoj Gori Johan Satler i Lola Marković iz debatnog kluba gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice.

Navodi se da će u nastavku Info dana, kojem će prisustvovati blizu 50 članova debatnih klubova iz šest škola iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada i Tuzi, biti predstavljen Vodič za “buzzovanje” o EU.

Za učešće u EUbuzz kampanji prijavilo se čak 18 škola iz 16 crnogorskih opština, u kojma će tokom novembra biti organizovani turniri u debatovanju o EU temama

Vodič, kako se dodaje, sadrži ilustrovani edukativni sadržaj o vrijednostima EU, evropskoj integraciji i potencijalima koje taj proces donosi Crnoj Gori.

“Učesnici će imati priliku i da kroz praktičnu vježbu savladaju dodatne vještine potrebne za debatovanje o EU temama. Takođe, mladi evropski ambsadori razgovaraće sa srednjoškolcima o mogućnostima koje EU nudi mladima i koliko je njima značilo da bolje upoznaju EU”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se za učešće u EUbuzz kampanji prijavilo čak 18 škola iz 16 crnogorskih opština, u kojma će tokom novembra biti organizovani turniri u debatovanju o EU temama.