Kuba poslala zahtjev za dobijanje statusa u BRIKS-u

Kuba poslala zahtjev za dobijanje statusa u BRIKS-u

Kuba je već poslala zahtjev za dobijanje statusa partnera BRIKS-a, otkrio je za TASS ambasador Ruske Federacije u Havani Viktor Koroneli.

„Kuba pokazuje interesovanje da se uključi u rad organizacije BRIKS. Štaviše, oni su već podnijeli zvaničnu molbu ruskoj strani za status partnera, pošto Rusija ove godine predsjedava BRIKS-om. Interesovanje Kubanaca postoji, prijava je završena“, rekao je ambasador.

Ruski diplomata je, takođe, potvrdio da je ruska strana pozvala predsjednika Kube da učestvuje na sastanku BRIKS+, navodeći da se lider Kube očekuje u periodu od 22. do 24. oktobra.

Zvaničnici Kube su ove godine već učestvovali u različitim BRIKS formatima, podsjeća ambasador i ocjenjuje da to ukazuje da je Havana zainteresovana „praktično za sve sfere rada BRIKS-a“.

Za učlanjenje i saradnju sa BRIKS-om danas je zainteresovano više od 30 zemalja svijeta.

Status partnera znači da je država jedan korak bliže statusu punopravnog člana organizacije. Procjenjuje se da će BRIKS i ove godine doživjeti proširenje, a prema tvrdnjama Minska ono će se odnositi na države koje imaju status partnera.