Putin danas puni 72 godine

Putin danas puni 72 godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas navršava 72 godine, a ovo će mu biti 21. put da svoj rođendan slavi na najvišoj državnoj dužnosti.

– Kao i prethodnih godina, šef države rođendan će proslaviti radno. Putinu u pravilu ujutro počinju stizati čestitke stranih čelnika u obliku telegrama i telefonskih poziva. U prvoj polovici dana na rasporedu su brojni privatni sastanci. Naveče će se Putin sastati sa šefovima država ZND-a koji se okupljaju u Moskvi uoči sutrašnjeg samita – piše ruska agencija TASS.

Prema portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu, Putin ne može priuštiti niti jedan dan potpunog odmora.

– Čak ni tokom dana, predsjednik nema određeno vrijeme za rad i odmor – ako je potrebno, on podnosi izvještaje čak i noću. Kao rezultat toga, Putin je praktički danonoćno na dužnosti – izjavio je Peskov.

U javnosti Putin ne govori o svom rođendanu.

– Rođendan mi je, nije državni praznik. Čini mi se neskromnim preuveličavati važnost ovog događaja – kazao je Putin te dodao da svoj rođendan slavi sa prijateljima i porodicom:

– Uprkos pretrpanom rasporedu, predsjednik se trudi barem jednu noć ostaviti za svoju porodicu. Međutim, susreti sa čelnicima zemalja ZND-a već su postali dobra tradicija – piše TASS.

– Pokloni koje je Putin primio kroz godine od stranih čelnika gotovo su uvijek sa nacionalnim motivima. Na primjer, 2022. godine, na Putinov 70. rođendan, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko poklonio mu je traktor Belarus.

Putin je 2017. od bivšeg predsjednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova dobio štene po imenu Verni.