Erdogan razgovarao sa Putinom

Erdogan razgovarao sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u kojem je razgovarao o ratu u Ukrajini, piše „Evropska istina“.

Kako se navodi, tokom telefonskog razgovora razgovarano je o tursko-ruskim odnosima, uključujući energetiku, kao i o regionalnim pitanjima, uključujući rusko-ukrajinski rat i Siriju, saopštila je pres služba turskog lidera.

Erdogan je u razgovoru napomenuo da su pregovori o rusko-ukrajinskom ratu doneli pozitivne rezultate, koje je nazvao inicijativom za stvaranje žitnog koridora, razmenu zarobljenika i stvaranje bezbedne zone oko Zaporoške NE.

Erdogan je takođe rekao da pozivi na mir i pregovore moraju biti podržani jednostranom deklaracijom o prekidu vatre i „vizijom pravednog rešenja“.

Po pitanju energetike, Erdogan je rekao da su Ruska Federacija i Turska ojačale i nastavljaju da jačaju infrastrukturu za stvaranje čvorišta prirodnog gasa u Turskoj i naveo da su posvećeni finalizaciji mape puta i preduzimanju konkretnih koraka za sprovođenje ovog projekta. što pre.

Podsetimo, u utorak je savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio Erdoganove telefonske razgovore sa predsednicima Ukrajine i Rusije.

Još nije saopšteno da li je razgovor vođen sa Vladimirom Zelenskim.

Erdogan je poslednji put razgovarao sa Zelenskim 11. decembra. Tada se radilo o humanitarnoj pomoći Turske, „sporazumu o žitu“, situaciji u Zaporoškoj nuklearki i „formuli mira“.