Sahrana pape Benedikta KSVI biće diskretna po njegovoj želji

Sahrana pape Benedikta KSVI biće diskretna po njegovoj želji

Sahrana bivšeg pape Benedikta KSVI, koji je preminuo u subotu, biće jednostavna i skromna, u skladu sa njegovim željama.

Ovo se navodi u saopštenju Vatikana, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na agenciju Rojters.

Kako se navodi u saopštenju Vatikana, od ponedeljka će telo pokojnog pape biti u bazilici Svetog Petra i tu će ostati tri dana do sahrane, koja je zakazana za 5. januar.

Do ponedeljka ujutru, Benediktovo telo ostaće u malom manastiru u Vatikanu, gde je živeo. Za to vreme neće biti službenih poseta njegovom telu niti javnih molitava.

U ponedeljak će biti premeštena u baziliku Svetog Petra, gde će 2, 3. i 4. januara svakodnevno od 9 do 19 časova javnost moći da se oprosti od pokojnika.

Benediktova sahrana biće održana u četvrtak, 5. januara, na Trgu Svetog Petra, ispred bazilike. Ceremonija će početi u 9.30 po lokalnom vremenu, a predvodiće je papa Franja.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da će u skladu sa Benediktovom željom sahrana biti jednostavna i svečana.

Papske sahrane obično okupljaju šefove država iz celog sveta, ali Vatikan je rekao da će zvanične delegacije dolaziti samo iz Italije i Benediktove rodne Nemačke, sugerišući da bi događaj bio relativno skroman.

Predstavnici drugih zemalja ili organizacija mogu biti prisutni u privatnom svojstvu, kažu diplomate.

Vatikan je saopštio da će nakon ceremonije Benediktovo telo biti vraćeno u baziliku Svetog Petra i sahranjeno u vatikanskim pećinama, ispod crkve u kojoj je svoje poslednje utočište našlo više od 90 papa.

Bivši papa Benedikt KSVI preminuo je u subotu u 95. godini nakon višednevne bolesti.

U februaru 2013, Benedikt je postao prvi papa u šest vekova koji je dobrovoljno abdicirao, rekavši da više nema fizičku ili mentalnu snagu da vodi crkvu. Od tada je živeo u manastiru Mater Ecclesiae na teritoriji Vatikana.