Opština Bar nudi “Montefarmu” objekat za apoteku u Virpazaru

Opština Bar nudi “Montefarmu” objekat za apoteku u Virpazaru

Opština Bar predložila je državnoj kompaniji “Montefarm” objekat za otvaranje apoteke u Virpazaru, budući da mještani Crmnice već pet godina nemaju apoteku u tom dijelu grada. Predstavnici lokalne uprave sastali su se s “Montefarmom” kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za ovaj problem.

To piše u odgovoru na odboriničko pitanje Momčila Lekovića , odbornika Demokrata, koji potpisuje prvi čovjek Opštine Bar Dušan Raičević .

Kako je napisao Raičević, uvažavajući potrebu za adekvatnim i odgovarajućim obezbjeđenjem zdravstvene zaštite njihovih sugrađana u okviru zdravstvenih ustanova, u ovom konkretnom slučaju mještana Mjesne zajednice Crmnica, Opština Bar je preduzela aktivnosti u prethodnom periodu kako bi se na određeni način stvorili uslovi za otvaranje apoteke koja je od izuzetnog značaja za tamošnje stanovnike.

Kazao je da su to učinili bez obzira na činjenicu da oblast pružanja i obezbjeđivanja zdravstvene zaštite nije u direktnoj nadležnosti jedinica lokalnih samoprava.

“U tom kontekstu je uspostavljena komunikacija sa Zdravstvenom ustanovom Apoteke Crne Gore “Montefarm” i održan sastanak s ciljem iznalaženja odgovarajućih rješenja otvaranja apoteke. Od “Montefarma” smo u maju 2024. godine dopisom informisani da je menadžement te ustanove više puta vodio razgovore s menadžamentom JZU Dom zdravlja Bar pod čijom ingerencijom je jedinica u Virpazaru i da je prilikom obilaska prostorija same zgrade Doma zdravlja ponudio prostorije koje su bile u mogućnosti da se ustupe “Montefarmu” za apoteku”, poručio je Raičević.

Medutim, shodno važećoj regulativi i zakonskim uslovima koje uređuje Pravilnik o uslovima koje moraju da ispunjavaju apoteke u pogledu prostora Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ponuđeni prostor nije odgovarao namjeni.

Takođe, kako su istim dopisom informisali Opštinu Bar, menadžment “Montefarma” je održao sastanke i s predstavnicima Mjesne zajednice Crmnica, koji su izrazili spremnost da pomognu u pronalaženju adekvatnog prostora, međutim i ta ponuđena rješenja takođe nisu odgovarala onim što zakonske odredbe uređuju.

Imajući u vidu, prema riječima Raičevića, da od nadležnih državnih institucija, Ministarstva zdravlja, “Montefarma” i Doma zdravlja nije došlo da iznalaženja najadekvatnijih rješenja u pogledu obezbjeđivanja prostora za otvaranje apoteke, a kako su već i naveli, prepoznajući važnost ovog pitanja za njihove sugrađane koji žive na prostoru MZ Crmnica, Opština Bar je na sastanku s menadžmentom “Montefarma” razmatrala potencijaine mogućnosti za obezbjeđivanje prostora.

“Dana 22. 7. 2024. godine je dopisom informisala “Montefarm” da je kao potencijalno rješenje za smještaj apoteke predložen objekat koji se nalazi u svojini Crne Gore, s pravom raspolaganja Opštine Bar, na katastarskoj parceli br. 254 KO Virpazar, upisan u LN 70, te da su u toku proceduralne radnje neophodne za adaptaciju navedenog objekta, nakon čega će Opština Bar i “Montefarm” definisati način i uslove korišćenja ovog objekta, koji će biti obostrano prihvatljiv, a prvenstveno koji će biti u interesu korisnika odnosno mještana i gostiju ove mjesne zajednice, i kojim će se, uvjereni smo, riješiti višegodišnji problem”, zaključio je Raičević.

Mještani Virpazara i Crmnice su se ranije obraćali nadležnim institucijama, Opštini Bar i Ministarstvu zdravlja, kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem, a slali su i peticiju za otvaranje apoteke. “Vijestima” su tada kazali da to što nemaju apoteku značajno umanjuje kvalitet njihovog života u tom dijela Bara i otežava rad Doma zdravlja u Virpazaru jer moraju ići u centar Bara po ljekove.