Ukrajinski poslanik lažirao „žrtvu“ ruskog udara

Ukrajinski poslanik lažirao „žrtvu“ ruskog udara

Ukrajinski poslanik je objavio fotografiju dečaka tužnog izgleda, prekrivenog zemljom, tvrdeći da je on osmogodišnji Mark, koji je „upravo preživeo” ruski artiljerijski udar. Međutim, tvrdnja nije bila utemeljena, pošto je ista slika korišćena na koricama knjige 2013. godine, kao što su ljudi brzo istakli.

Lažna tvrdnja došla je od Lesije Vasilenko, ukrajinske poslanice iz relativno male partije Golos (Glas), koja ima iskustvo u pravnoj i kampanji za ljudska prava. Ona je u utorak podjelila fotografiju i navodnu priču „Marc, 8 io“ sa svojih 330.000 pratilaca na svom Tviter feedu na engleskom jeziku.

Fotografija nije ni izbliza nova i čini se da nema nikakve veze sa Ukrajinom. U izdanju knjige na španskom jeziku iz 2013. godine „The Misremembered Man“ irske spisateljice Kristine Mekene nalazila se ista slika na naslovnoj strani, istakli su skeptici. U vreme pisanja, tvit je ostao na platformi, iako je Tviter dodao obaveštenje o njegovoj upitnoj istinitosti.

Ukrajinsku poslanicu, koja navodi da je studirala na Univerzitetskom koledžu u Londonu, redovno pozivaju vodeći zapadni mediji, poput francuske BFM TV ili Bi-Bi-Sija, da komentariše ukrajinske poslove.

Najnoviji izveštaj UN o žrtvama za Ukrajinu od utorka kaže da je njena misija zabeležila 429 smrti dece od početka neprijateljstava sa Rusijom krajem februara. Nadzorni organ koji djeluje u ruskim narodnim republikama Donjeck i Lugansk izvestio je ranije ovog mjeseca da su 154 maloletnika ubijena u udarima koje je pripisala ukrajinskim trupama u približno istom vrijemenskom periodu. UN smatraju Donbas delom Ukrajine i računaju civilne smrti koje se tamo dešavaju kao ukrajinske.

U periodu između 2014. godine, kada je Kijev rasporedio trupe protiv pobunjenih republika u Donbasu, nakon oružanog puča u ukrajinskoj prijestonici, do početka ruske operacije ove godine, prema procijenama UN, u regionu je ubijeno oko 150 djece.