Savjet bezbjednosti UN osudio zabranu talibana za žene u Avganistanu

Savjet bezbjednosti UN osudio zabranu talibana za žene u Avganistanu

Savjet bezbjednosti UN pozvao je u utorak na puno, ravnopravno i smisleno učešće žena i devojčica u Avganistanu, osudivši zabranu administracije predvođene Talibanima da žene pohađaju univerzitete ili rade za grupe za humanitarnu pomoć. .

U saopštenju dogovorenom konsenzusom, 15-člani savet je rekao da zabrana ženama i devojkama da pohađaju srednje škole i univerzitete u Avganistanu „predstavlja sve veću eroziju za poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda“.

Univerzitetska zabrana ženama najavljena je na sastanku Saveta bezbednosti u Njujorku o Avganistanu prošle nedelje. Devojčicama je zabranjen ulazak u srednju školu od marta.

Savet je rekao da bi zabrana humanitarnih radnica, objavljena u subotu, „imala značajan i neposredan uticaj na humanitarne operacije u zemlji“, uključujući i operacije Ujedinjenih nacija.

„Ova ograničenja su u suprotnosti sa obavezama koje su talibani dali avganistanskom narodu, kao i sa očekivanjima međunarodne zajednice“, saopštio je Savet bezbednosti, koji je takođe izrazio punu podršku političkoj misiji UN u Avganistanu, poznatoj kao UNAMA.

Četiri velike globalne humanitarne grupe, čiji su humanitarni napori dosegli milione Avganistanaca, rekle su u nedelju da obustavljaju operacije jer nisu u mogućnosti da vode svoje programe bez ženskog osoblja.

Šef UN za pomoć Martin Grifits rekao je prošle nedelje Savjetu bezbjednosti da 97 odsto Avganistanaca živi u siromaštvu, dve trećine stanovništva treba pomoć da bi preživelo, 20 miliona ljudi se suočava sa akutnom glađu, a 1,1 milion tinejdžerki je zabranjeno da pohađa školu.

Islamistički talibani preuzeli su vlast u avgustu prošle godine. Oni su uglavnom zabranili obrazovanje devojčica kada su poslednji put bili na vlasti pre dvije decenije, ali su rekli da se njihova politika promjenila. Administracija predvođena talibanima nije međunarodno priznata.