Gasprom izveštava o rekordnoj proizvodnji na morskom gasnom polju

Gasprom izveštava o rekordnoj proizvodnji na morskom gasnom polju

Ruski energetski gigant Gasprom povećao je proizvodnju na rekordno visoke nivoe na jednom od najvećih gasno-kondenzatnih polja na sahalinskom šelfu, saopštila je kompanija u ponedeljak.

Kirinsko polje u Ohotskom moru pokrenuto je pre devet godina i prvo je rusko nalazište gasa koje koristi podvodni kompleks za proizvodnju.

Dnevna proizvodnja dostigla je rekordne nivoe od skoro 9,3 miliona kubnih metara (mcm) gasa u oktobru, prema rečima šefa podružnice Gasproma zaduženog za projekat, Valerija Gurjanova. Ovo je značajno povećanje u odnosu na dnevni prinos od 0,782 miliona m3 u 2020. i 1,2 miliona m3 u 2021.

Gurjanov je objasnio da su tokom leta i jeseni vremenski i terenski uslovi omogućili kompaniji da nastavi rad na razvoju infrastrukture i modifikaciji Kirinskog polja.

Planirani proizvodni plato ležišta je 5,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, naveo je on i dodao da su „stvoreni kapaciteti za dalje povećanje proizvodnje. Zahvaljujući tome ova oblast nije dostigla svoj plafon, a potencijal za rast ostaje čak i bez uzimanja u obzir potencijalnih tehničkih nadogradnji.”

Gurjanov je takođe rekao da Gasprom radi u skladu sa odobrenim rasporedima i planovima snabdevanja, čak i kada se ove godine kompanija „našla u situaciji globalnog preformatiranja mnogih odnosa“. Morao je da revidira lance snabdevanja i postojeće ugovore i bio je primoran da se nosi sa ograničenjima tehnologije.

Ranije u decembru, Gaspromov odbor direktora odobrio je rekordan investicioni program od 2,3 triliona rubalja (33 milijarde dolara) za 2023. godinu.