Južna Koreja prijavila prvi slučaj smrtonosne amebe koja jede mozak

Južna Koreja prijavila prvi slučaj smrtonosne amebe koja jede mozak

Prvi slučaj Naegleria fovleri, koji se često naziva „ameba koja jede mozak“, zabeležen je u Južnoj Koreji, saopštila je u ponedeljak Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Jednoćelijski organizam izazvao je smrt jednog Korejca u 50-im godinama prošle nedjelje, saopštila je agencija.

Žrtva se vratila u Južnu Koreju 10. decembra nakon što je provela četiri meseca na Tajlandu. Sledećeg dana je hospitalizovan, ali mu nije bilo spasa, navode nadležni.

Lekari su izvršili testove koji su potvrdili da je gen otkriven u muškom sistemu 99,6% sličan onom pronađenom kod pacijenata sa primarnim amebnim meningoencefalitisom (PAM) u drugim zemljama.

PAM je teška infekcija koju izaziva Naegleria fovleri, ameba koja živi u zemljištu i slatkoj vodi širom sveta i hrani se bakterijama. U ljudsko telo ulazi udisanjem kroz nos, a zatim ulazi u mozak.

Simptomi infekcije uključuju glavobolju, groznicu, mučninu ili povraćanje, ukočenost vrata, napade i izmenjeno mentalno stanje, a kako PAM napreduje, često dovodi do kome i smrti. Stopa smrtnosti od ove bolesti je izuzetno visoka i ne postoji specifičan lek za nju. Takođe je teško dijagnostikovati, jer je to retko stanje.

U SAD su bile 154 potvrđene infekcije amebom koja jede mozak između 1962. i 2021. Samo četiri pacijenta su preživela, što je stopu smrtnosti od PAM-a iznosilo 97%, prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da svake godine u svetu ima oko 1.000 do 2.000 slučajeva Naegleria fovleri.

Bakterije se ne mogu prenijeti sa čovjeka na čovjeka, ali su južnokorejske vlasti ipak savjetovale javnost da se uzdrži od kupanja u područjima gdje je bolest prijavljena.