Pjongjang ponovo prijeti ‘potpunim uništenjem’ neprijatelja

Pjongjang ponovo prijeti ‘potpunim uništenjem’ neprijatelja

Vojska Sjeverne Koreje je obećala da će, kada vođa Kim Džong-un u slučaju rata izda naređenje, “potpuno uništiti” svoje neprijatelje, izvijestio je državni medij KCNA.

Visoki vojni zvaničnici, uključujući pukovnika Ri Un-rjonga i mornaričkog poručnika Ju Kjong-songa, dali su takve izjave koje izviru “iz rastuće mržnje” prema SAD-u i Južnoj Koreji na sastanku kojem je prisustvovao Kim, kako bi proslavili 71. godišnjicu primirja u Korejskom ratu, navodi KCNA.

Sjeverna Koreja i Sjedinjene Američke Države nemaju diplomatske veze, a razgovori o smanjenju napetosti i uklanjanju sjevernokorejskog nuklearnog oružja u zastoju su od 2019. godine.

Državni mediji Sjeverne Koreje nedavno su rekli da ne očekuju da će se to promijeniti bez obzira ko bude sljedeći izabran u Bijelu kuću, podsjeća Hina.

Optužujući SAD i Južnu Koreju za “odlučnost za izazivanje nuklearnog rata”, vojni dužnosnici obećali su da će ojačati ratnu efikasnost kako bi izveli “nadmoćni napad na neprijatelja bilo kada i bez odgode i potpuno ih uništili – kada poštovani vrhovni zapovjednik Kim Džong-un izda naredbu.”

Sjeverna Koreja je 27. jula 1953. potpisala sporazum o primirju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom čime su okončana neprijateljstva u trogodišnjem ratu.

Američki generali su potpisali sporazum predstavljajući snage Ujedinjenih nacija koje su podržavale Južnu Koreju.

Sjeverna Koreja 27. juli naziva “Danom pobjede”, dok Južna Koreja taj dan ne obilježava nikakvim velikim događajima.

Neprijateljstva su završila primirjem, a ne sporazumom, što znači da su dvije strane tehnički još uvijek u ratu, prenosi Rojters.