Severna Makedonija preduzima hitne mjere protiv zagađenja

Severna Makedonija preduzima hitne mjere protiv zagađenja

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je da uvodi vanredne mjere u glavnom gradu te zemlje, Skoplju i još tri grada, kako bi zaštitila ljude od veoma visokog nivoa zagađenja vazduha.

Nedeljom ili bilo kojim danom sa visokim nivoom zagađenosti vazduha neće se održavati sportski događaji, a druge aktivnosti na otvorenom biće ograničene. Građevinski radovi će od ponedeljka biti ograničeni na šest sati, od 11 do 17 časova. Vlada je preporučila kompanijama da oslobode posla trudnice i osobe starije od 60 godina.

Vlada je takođe rekla da će prepoloviti upotrebu svojih službenih vozila i naložila ministarstvima zdravlja i socijalne zaštite da obezbede sklonište za beskućnike i pojačaju hitne službe i kućne posete osobama sa hroničnim bolestima.

Mere su najavljene u subotu nakon višednevnog lobiranja od strane ekoloških grupa tražeći od vlade da preduzme mere. Nova pravila poklopila su se sa najavom IKAir-a, švajcarske kompanije za tehnologiju kvaliteta vazduha, koja je glavni grad Severne Makedonije u subotu rangirala kao treći najzagađeniji grad na svetu, posle prestonice Kirgistana Biškeka i Lahorea u Pakistanu. Nivoi toksičnih PM10 i PM 2,5 čestica u vazduhu koje je izmerio IKAir u Skoplju bili su oko 28 puta veći od bezbednosnog praga koji je utvrdila Svetska zdravstvena organizacija.

PM10 čestice su čestice manje od 10 mikrometara, odnosno 10 milionitih delova metra koje su takozvane grube čestice koje mogu da iritiraju oči, nos i grlo. Čestice PM2,5 mogu da se slegnu dublje u pluća, uđu u krvotok i smatraju se opasnijim.

Severna Makedonija je godinama jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi. Zdravstvene vlasti procenjuju da više od 3.000 ljudi u ovoj zemlji od nešto više od 2 miliona umre svake godine od posledica zagađenja vazduha, što je uglavnom rezultat velike upotrebe peći na drva u domaćinstvu tokom hladnih zima, starenja voznog parka i praksa u nekim oblastima odlaganja smeća spaljivanjem.

Nedavni skok cijena energije dodatno je povećao upotrebu peći na drva.