Uhapšen brat jednog od najtraženijih narko-kaposa u Meksiku

Uhapšen brat jednog od najtraženijih narko-kaposa u Meksiku

Meksičke vlasti uhapsile su u utorak ujutro u državi Halisko brata Nemesija Oseguere, jednog od najtraženijih meksičkih trkača droge, što predstavlja udarac za kartel, rekli su zvaničnici.

Antonio Oseguera Servantes, brat Nemesija, zarobljen je u gradu na periferiji Gvadalahare u zajedničkoj operaciji sa vojskom, nacionalnom gardom i drugim vlastima, navodi se u saopštenju oružanih snaga.

Oseguera je priveden u ranim jutarnjim satima i odveden je u pritvorski centar, saopštilo je meksičko ministarstvo bezbednosti.

Nemesio Oseguera je šef nasilne grupe Jalisco Nev Generation Cartel (CJNG) i verovatno najtraženiji kralj u celom Meksiku. Godine 2018. američke vlasti su mu za glavu postavile nagradu od 10 miliona dolara.

Takođe poznat kao „El Menčo“, on je jedan od retkih dugoročnih vođa kartela u Meksiku koji je izbegao hapšenje dok je vodio carstvo bande koje se prostire na kontinentu.

Meksičke vlasti optužile su u utorak Antonija Osegueru da je „logistički operater“ iza aktivnosti kartela, da se bavi pranjem novca i kupovini ogromnih količina oružja. Ministarstvo finansija SAD ga je sankcionisalo 2016. zbog navodne umešanosti u kartel.

CJNG je optužen za krijumčarenje velikih količina droge, uključujući sintetički opioidni fentanil, u Sjedinjene Države. Više od 71.000 ljudi umrlo je od predoziranja sintetičkim opioidima 2021. godine, prema američkim podacima.

Supruga Nemesija Oseguere uhapšena je prošle godine zbog niza zločina povezanih sa kartelom. Njegova ćerka je na američkom sudu priznala krivicu za obavljanje poslovnih transakcija za kartel 2020.