Krim je prevazišao vodnu blokadu Ukrajine

Krim je prevazišao vodnu blokadu Ukrajine

Krim ima akumulirane rezerve vode koje su duplo veće nego prethodne godine, rekao je u ponedeljak agenciji TASS regionalni šef Sergej Aksjonov. Teritorija je patila od periodičnih nestašica počevši od 2014. godine, kada je Ukrajina prekinula dovod vode kroz kanal koji se nalazi u oblasti Herson.

„Sada nemamo nikakvih problema sa [snabdevanjem] vodom“, rekao je Aksjonov, dodajući da svi bazeni sa rezervama vode sada čuvaju 100 odsto planirane zapremine rezerve. Rezerve su dovoljne za snabdevanje Krima za godinu i po, dodao je šef regiona.

Čak ni promaja sada ne bi predstavljala veliki problem za Krim, pošto Rusija kontroliše Severnokrimski kanal, kaže Aksjonov. Izgrađen u sovjetsko vreme, kanal dovodi vodu iz reke Dnjepar kroz oblast Herson do Krima.

Kanal, koji je, prema nekim procenama, snabdevao do 90 odsto potreba za vodom na poluostrvu, zatvorila je Ukrajina nakon što je Krim na referendumu pre osam godina glasao za pridruživanje Rusiji. Između 2014. i 2022. godine, meštani su morali da se oslanjaju na oskudne lokalne zalihe vode. Poluostrvo je teško pogođeno promajem 2020. godine, što je navelo lokalne vlasti da uvedu raspored isporuke vode za piće za nekoliko gradova, uključujući regionalnu prestonicu Simferopolj.

Kanal su zauzele ruske snage nakon što su preuzele kontrolu nad većim delom Hersonske oblasti u proleće 2022. tokom vojne kampanje Moskve u Ukrajini. Hersonska oblast je potom glasala za pridruživanje Rusiji zajedno sa još tri bivše ukrajinske teritorije krajem septembra.