Buenos Ajres: Masovni protesti zbog kontroverznih ekonomskih reformi

Buenos Ajres: Masovni protesti zbog kontroverznih ekonomskih reformi

Snage bezbjednosti upotrijebile su juče suzavac i vodene topove u Buenos Ajresu kako bi rastjerale demonstrante koji su protestovali zbog ekonomskih reformi Haviera Mileija, predsjednika Argentine.

Ispred Parlamenta je povrijeđeno nekoliko ljudi, uključujući pet poslanika koji su gađani suzavcem, dok Senat raspravlja o paketu ključnih reformi ultraliberalnog predsjednika.

Najmanje pet opozicionihposlanika je hospitalizovano, rekla je poslanica Sesilija Moro za AFP, prenosi Beta.

Prema podacima Udruženja protiv institucionalnog nasilja, približno 40 demonstranata je liječeno zbog posljedica korištenja suzavca.

Demonstranti su odgovorili kamenovanjem policije i paljenjem dva automobila.

Policija koju je kontaktirao AFP, nije precizirala ukupan broj povrijeđenih lica u ovom slučaju.

Senatori raspravljaju o novoj verziji glavnog zakona vlade aktuelnog predsjednika, prvobitno odbačenog, sa 600 članova, a usvojenoj uz velike izmjene u Predstavničkom domu u aprilu, gdje će se vratiti ako senatori potvrde preostalih 238 članova.

Ekonomske reforme koje je pokrenuo Milei uključuju planove za privatizaciju državnih kompanija, zajedno sa drugim mjerama štednje koje imaju za cilj preokretanje produžene ekonomske krize koju je obilježila inflacija od blizu 300 posto.

Šest mjeseci od stupanja na mjesto predsjednika, Milei još nije postigao da barem jedan njegov zakon prođe u Parlamentu gdje je njegova manja stranka La Libertad Avanza (LLA) tek treća sila u Predstavničkom domu, a u Senatu ima samo sedam zastupnika od ukupno 72.