Vandalizovali portret kralja Čarlsa

Vandalizovali portret kralja Čarlsa

Nedavno predstavljeni portret kralja Čarlsa vandalizovan je u londonskoj Philip Mould galeriji u utorak veče, a aktivisti grupe Prava životinja, preuzeli su odgovornost.

“Dvoje pristalica grupe su nalijepili lice čuvenog britanskog lika Valasa preko glave Njegovog visočanstva”, piše u saopštenju aktivista. Valas je animirani lik iz filmova “Wallace and Gromit”.

Na svojim nalozima na društvenim mrežama, aktivisti za borbu za prava životinja, podijelili su i video koji je nastao tokom vandalizovanja portreta.

Čarls je prošlog mjeseca postao kraljevski zaštitnik RSPCA (Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama) dobrotvorne organizacije, čiji je cilj da se poboljšaju uslovi života životinja na farmama. Aktivistička grupa Prava životinja, istakla je u saopštenju, da je njihov akt pokušaj da zaustave “užasnu patnju životinja širom farmi koje dobijaju podršku od RSPCA”.

“Ova akcija će skrenuti pažnju na okrutnost farmi RSPCA, a koje je naša grupa razotkrila tokom prethodnih sedmica”, kazali su iz Prava životinja.

Aktivisti su uz glavu Valasa na portret zalijepili i oblačić sa porukom: “Bez sira, Gromite. Vidiš li koliko je okrutno na farmama RSCPA”.

Iz policije su kazali da nisu dobili prijavu iz galerije, ali su je “posjetili nakon što su vidjeli video zapis koji kruži društvenim mrežama”.

Zapoosleni u galeriji su policiji kazali da portret nije oštećen, kao ni staklo koje ga štiti, a da su aktivisti otišli kada su ih zamolili da to učine.

Prvi portret kralja Čarlsa djelo je umjetnika Džonatana Jeoa i odmah po predstavljanju izazvao je kritike javnosti zbog jarko-crvene boje.

Ova slika biće izložena u galeriji do 21. juna.