GI 21. maj: Spajić da umjesto sedmočasovnog, uvede tročasovno radno vrijeme u javnom sektoru

GI 21. maj: Spajić da umjesto sedmočasovnog, uvede tročasovno radno vrijeme u javnom sektoru

Imajući u vidu produktivnost nacionalne ekonomije, predlažemo predsjednilu Vlade Crne Gore Milojku Spajiću da umjesto generalnog sedmočasovnog radnog vremena, uvede tročasovno radno vrijeme u javnom sektoru, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

„Kada već Vlada ne smije da otpusti preko deset hiljada viška zaposlenih onda neka im priušti masovan, zabavan i zakoniti nerad. Ionako dobar dio njih i ne dolazi na posao, znatan broj koristi namještena bolovanja, većina inače malo što zna o svom poslu, korupcija je svaobuhvatna, dok im zarade treba isplaćivati i dalje u istom ili većem iznosu da bi se ubrzao put u bankrot javnih finansija“, ističe se u saopštenju.

Iz GI 21. maj su kazali da je crnogorska javnost još uvijek u potrazi za ekonomskim programom „Evropa sad2“.

„Obzirom da se radi o fantomskom programu, ako ne računamo predizborne parole o prosječnoj i minimalnoj zaradi i besmislici o sedmočasovnom radnom vremenu, ostaje nada da će se Spajić u dogledno vrijeme pojaviti sa što manje štetnih ekonomskih mjera. Unaprijed možemo pretpostaviti da što god ‘vladini eksperti’ smisle može samo da bude usmjereno na novo političko podmićivanje zaposlenih i to bez obzira na posljedice po poslovnu zajednicu i državni budžet. Zato je posebno inspirativna voluntaristička najava uvođenja sedmočasovnog radnog vremena. Takvo rješenje bi kompanije koje rade u dvije ili više smjena izložilo dodatnim troškovima zbog potrebe za dopunskom radnom snagom, dok bi ostali poslodavci snizili zarade zaposlenih. U suprotnom, bili bi prinuđeni da kroz usložnjavanje pravnih i knjigovodstvenih procedura insistiraju na osmočasovnom radnom vremenu uz očuvanje postojećih zarada“, piše u saopštenju.

Iz GI 21. maj su rekli da „međutim, ako resorno ministarstvo bude htjelo da netržišnim mjerama uveća zarade, što je ranije već rađeno, onda to jedino može učiniti na štetu države ili poslodavaca“.