Bilčik: Pozitivan IBAR otvara priliku za ubrzavanje pristupnih pregovora i potencijalno zatvaranje poglavlja

Bilčik: Pozitivan IBAR otvara priliku za ubrzavanje pristupnih pregovora i potencijalno zatvaranje poglavlja

Evropski parlamentarac Vladimir Bilčik kazao je da je oprezno optimističan u vezi sa Crnom Gorom zbog geopolitičke situacije, ali da postoji „prozor“ kada je u pitanju proširenje Evropske unije.

„Ovo je prilika za sve koje žele da sprovedu reforme. Crna Gora je to shvatila i napokon su stvari krenule. Nadam se da će Crna Gora u narednih nekoliko sedmica dobiti pozitivan IBAR. To otvara vrata i priliku za ubrzavanje pristupnih pregovora i potencijalno zatvaranje poglavlja“, rekao je Bilčik na brifingu sa novinarima u Podgorici.

Naglasio je da tek nakon IBAR-a „slijedi veliki posao“. „Moraćete donijeti teške odluke, ali sve to na kraju vrijedi“, dodao je.

Na pitanje moze li Hrvatska blokirati IBAR zbog rezolucije u Jasenovcu, odgovorio je da se nada da će svaka članica razumjeti istorijski momenat za nastavak proširenja.

„Nadam se da će svaka članica to razumjeti i ponašati se odgovorno. Mislim da nijedna država regiona neće imati više koristi od proširenja nego zemlje članice“, ocijenio je Bilčik, rekavši da ne postoji „plan B“ za bilo koga, za neuspjeh proširenja i da to svi znaju.

„Svi prijatelji proširenja obraćaju pažnju na Crnu Goru, to jeste mala država, ali je veliki igrač kad je u pitanju ‘probijanje političkog leda’ u procesu proširenja“, naglasio je.

Kaže da su posljednih 10 godina bile su označene poteškocama u EU, da je jedna velika članica izašla iz Unije, „ali smo proširenje održali živim“.

„Crna Gora je najbolje pozicionirana u regionu. Bila je predvodnica, trčali su jedan period, a onda su počeli da džogiraju i taj tempo mora da se održi“, poručio je Bilčik.

Podsjetio je da je Crna Gora imala lokalne izbore i da će ih imati još ove godine, što ukazuje da je potrebna reforma izbornog zakonodavstva i da izbori budu u jednom danu.

Podsjetio da će evropski izbori biti uskoro i to će uticati i na Crnu Goru.

Rekao je da su ekstremisti i populisti „u naletu“ i očekuje se da ce proći jako dobro.

Kazao je da se on nije kandidovao za predstojeće izbore u EU, ali će ostati u politici.

„Od novog Evropskog parlamenta možemo očekivati kontinuitet kad je u pitanju politika proširenja, vjerujem da će demokrate pobijediti i da ce Ursula fon der Lajen drugi put voditi Evropsku komisiju“, ocijenio je Bilčik.