Hrvatska stoji na putu argentinskom snu o plasmanu u finale Svjetskog prvenstva

Hrvatska stoji na putu argentinskom snu o plasmanu u finale Svjetskog prvenstva

Argentina, predvođena superzvjezdom Lionelom Mesijem, ušla je na Svjetsko prvenstvo kao jedan od favorita, ali se suočava sa velikom preprekom u polufinalu u utorak sa drugošampionom Hrvatskom iz 2018, koja je pokazala previše za ostale kandidate za titulu, Brazil.

Hrvati su u četvrtfinalu zapanjili favorite turnira starinskim učinkom, nakon što su izgubili gol u produžecima, ali su duboko kopali da se vrate i iznude penal koji su na kraju pobedili.

Iako je njihovo eliminisanje petostrukih svetskih šampiona bilo uglavnom neočekivano s obzirom na formu Brazila, to je ipak bilo klasično hrvatsko dostignuće.

Sa stavom „nikad ne reci ne umri“, čak i kada su šanse bile velike protiv njih, disciplinovana Hrvatska je sada zasluženo u svom drugom uzastopnom polufinalu Svetskog prvenstva, a njihovo potcenjivanje bi došlo na rizik Argentine.

Plejmejker Luka Modrić je bio njihova pokretačka snaga sa 37 godina, što je motivacija za sve ostale u timu.

Bez suspendovanih igrača i zabrinutosti za povredu nakon povratka defanzivca Borne Sose, tim Zlatka Dalića puni samopouzdanja i spreman je za više.

Super-sub Bruno Petković, koji je postigao izjednačenje protiv Brazila, mogao bi da vrati svoje startno mesto preko Andreja Kramarića, dok se očekuje da Mario Pašalić zadrži svoj u napadu.

Argentinci, koji traže svoju prvu titulu na Svetskom prvenstvu od tima Dijega Maradone iz 1986. godine, nemaju posla.

Odbrambeni igrači Markos Akuna, starter, i Gonzalo Montijel su suspendovani zbog kartona, što ograničava mogućnosti trenera Lionela Skalonija na začelju.

Nicolas Tagliafico bi mogao da uđe da zameni prvog, ali to će biti manje napadačka formacija, sa krilnim bekom Acuna koji je uneo više žara u tim.

Znak pitanja takođe visi nad veteranom Anhelom Di Marijom i njegovom kondicijom, pri čemu je 34-godišnjak uglavnom korišćen kao zamena na turniru uprkos tome što se oporavljao od povrede.

Mesi, sa 35 godina, koji verovatno igra na svom poslednjem Svetskom prvenstvu, očajnički želi da osvoji jednu veliku titulu koja mu nedostaje u velikoj kolekciji, ali on takođe nosi težinu nacije na svojim plećima.

Poređenje sa Maradonom za titulu najvećeg argentinskog igrača svih vremena ne može biti potpuno bez svetske titule, koju je pokojni Maradona osvojio gotovo samostalno pre 36 godina.

Umalo da se nisu plasirali u polufinale nakon što su Holanđani sa 2-0 smanjili i dva puta pogodili kasno u utakmici i iznudili produžetke i penale u neraspoloženom susretu.

Ponavljanje raspucavanja, ovog puta protiv mentalno čvrste Hrvatske, mora da predstavlja zastrašujuću perspektivu za Skalonijeve ljude, iako je golman Emiliano Martinez uspeo da iskoristi priliku protiv Holandije, odbranivši dva udarca sa tačke.

Hrvatska je prošla kroz dva raspucavanja i produžetke da bi stigla do finala 2018. pre nego što je izgubila od Francuske i otišla na jedanaesterce u oba svoja meča nokaut faze u Kataru i pohvalila se sa savršenim rezultatom 4-0. Na osnovu te statistike, još jedan protiv Argentine bi ih najverovatnije odveo u finale.